Спочатку були «Маргаритки»...

23.01.2008

У Харкові з’явився клуб, де щоп’ятниці демонструватимуться українські та світові некомерційні фільми. На відкритті показували стрічку чеського режисера Віри Хітілової «Маргаритки», зняту понад сорок років тому. Авангард із «букетною» назвою, як повідомили автори проекту в клубному анонсі, «присвячений тим, хто засмучується лише через розтоптаний салат». До речі, «Маргаритки» та фільм «Ми їмо плоди райських дерев», зняті Вірою Хітіловою в 60–х роках, фахівці називають найвинахідливішими стрічками так званої чеської «нової хвилі». Перший був зроблений у формі монтажу кривляння двох дівчаток–підлітків і довів, що «кіношний» авангард теж може бути потішним. А другий — свого роду алегоричний портрет стосунків між чоловіком та жінкою, представлений у вигляді образів формальної краси.

Презентація «Маргариток» стала можливою завдяки старанню харків’янки Дарини Рибчинської, яка після тривалого пошуку таки знайшла стрічку в одного київського кіномана. Організатор клубу Марина Конєва сказала «УМ», що кінозал у Літературному музеї й надалі працюватиме за підтримки вітчизняних колекціонерів–кіноманів. Наразі вже готові для показу документальний, короткометражний фільм датського режисера Йоргена Лета «Досконала людина» та художня стрічка «П’ять перешкод» того ж таки Лета і Ларса фон Трієра. У планах організаторів — велика кількість архівного, документального, експериментального і музичного відео.

Фільми в кіноклубі дивляться, сидячи на килимі та м’яких пуфах, а замість «ненашого» поп–корну подають чай. Перед показом некомерційного кіно хтось розповідає про стрічку, а після перегляду всі жваво обговорюють побачене. У день презентації сюди прийшло майже 60 чоловік, хоча зала розрахована на вдвічі меншу кількість глядачів. Це дає підстави сподіватися, що розумна харківська молодь відтепер матиме тут свій клуб.