Веласкес, Вересень і Подольчак

Веласкес, Вересень і Подольчак

25 січня 2008 року в рамках конкурсної програми 37–го Міжнародного Роттердамського кінофестивалю відбудеться світова прем’єра дебютного фільму Ігоря Подольчака «Las Meninas». Кажуть, на «пробу пера» в кінематографі художника, засновника Фонду імені З. Мазоха, успішного політтехнолога надихнула картина Дієго Веласкеса «Las Meninas» («Фрейліни»). Український повнометражний художній фільм уперше виборюватиме гран–прі на головному міжнародному форумі авангардного та артхаусного кіно. До цього в Роттердамі бачили лише український фільм — «Біля річки» Єви Нейман, але в інформаційній програмі.

Вселенська битва на рогачах

Вселенська битва на рогачах

«Кайдашеву сім’ю» Нечуя–Левицького школярі визнають однією з найулюбленіших книг у шкільній програмі. Смачне слово, легкий стиль, колорит, справжня, а не кон’юнктурна українськість, яка сприймається на генному рівні, — ці характеристики повісті забезпечили їй симпатії багатьох учнівських поколінь. А ось театр до цього твору завжди ставився обережно. (Можливо, через жанр, адже п’єси на театральних сценах з’являються значно частіше, ніж інсценізації). Так, Театр імені Франка за свої майже дев’яносто років за «Кайдашеву сім’ю» узявся вперше. Спочатку підопічні Богдана Ступки за його ж рекомендацією ознайомилися з інсценізацією повісті Миколи Босака.

За таку коляду і Шевченко премією поділиться

За таку коляду і Шевченко премією поділиться

«Такого колективу і вдень із свічкою (навіть у Польщі!) не знайти», — любить повторювати художній керівник «Піккардійської терції» Володимир Якимець. Із ним погодилася мистецька рада при Управлінні культури і туризму Львівської обласної дер­жавної адміністрації, яка висунула вокальну капелу на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка. 18 січня «піккардійці» зібрали повнісінький зал МЦКМ «Жовтневий». Коли зателефонувала до їхнього менеджера — за декілька днів до концерту — за акредитацією, він із ноткою суму сказав, що мене проведе, але місця вільного не буде: «У нас аншлаг. Жодного квитка не залишилося».

Всі статті рубрики