Веласкес, Вересень і Подольчак

22.01.2008

25 січня 2008 року в рамках конкурсної програми 37–го Міжнародного Роттердамського кінофестивалю відбудеться світова прем’єра дебютного фільму Ігоря Подольчака «Las Meninas». Кажуть, на «пробу пера» в кінематографі художника, засновника Фонду імені З. Мазоха, успішного політтехнолога надихнула картина Дієго Веласкеса «Las Meninas» («Фрейліни»). Український повнометражний художній фільм уперше виборюватиме гран–прі на головному міжнародному форумі авангардного та артхаусного кіно. До цього в Роттердамі бачили лише український фільм — «Біля річки» Єви Нейман, але в інформаційній програмі.

Фестиваль триватиме з 23 січня по 3 лютого. Крім фільму Ігоря Подольчака, за призи фестивалю змагатимуться ще 14 стрічок: п’ять східноазіатських, чотири європейських, три — спільного латиноамерикансько–європейського виробництва, по одній — із США та Казахстану. До журі фестивалю увійшли: російська актриса, режисер та продюсер Рената Литвинова, іранський режисер Джафар Панахі, заступник директора фестивалю в Локарно Тиціана Фінці, сінгапурський режисер Ройстон Тан та заступник директора Музею кіно в Нідерландах Рікс Хаддерс.

«Las Meninas» — перший повнометражний фільм Ігоря Подольчака, в якому він виступив автором сценарію, режисером і продюсером. Співрежисером музичного фрагменту фільму став знаний американський кліпмейкер і фотограф Дін Карр, оператором–постановником — добре відомий в кіносвіті Сергій Михальчук, музика Олександра Щетинського. У головних ролях телеведучий Микола Вересень, актриса Любов Тимошевська, режисер–документаліст Ганна Яровенко.  За незначними побутовими діями у фільмі відкривається клаустрофобічна ситуація в родині, де хворий син тероризує своїми примхами батька, матір та сестру. Хоча присутність сина є прихованою, але ж його вплив — тотальний.

Кажуть, новачкам щастить... Чекатимемо арт–хаузного призу з Роттердама.