Ще трохи, і просочимося

19.01.2008
Ще трохи, і просочимося

Президент — за скасування мораторію на продаж землі.

Президент Віктор Ющенко впевнений, що зовсім скоро Україна стане членом Світової організації торгівлі — 5 лютого на засіданні генеральної ради СОТ. Про це глава держави заявив, відкриваючи вчорашнє засідання Ради нацбезпеки. «Після того як завершено по суті всі формальні переговори із СОТ, у мене немає сумнівів, що 5–го числа ми одержимо пряме членство, і це дасть можливість суб’єктам влади та господарювання України почати прямі діалоги з учасниками світового економічного ринку», — заявив глава держави. Наступним важливим кроком Віктор Ющенко назвав переговори з Європейським Союзом про створення зони вільної торгівлі. «Потрібно зробити все, щоб у 2008 році цей переговорний процес ми пройшли. Це одна з ключових стратегій», — відзначив Віктор Ющенко.

Засідання Радбезу було присвячене земельному питанню. На нараду не змогла приїхати Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко: вона застудилася, причому, за повідомленням прес–релізу, — важко. Замість неї РНБО відвідав перший віце–прем’єр Олександр Турчинов.

Віктор Ющенко розкритикував роботу правоохоронних органів за кволе розслідування земельних злочинів. «Організатори злочинних схем у земельній сфері залишаються по суті безкарними. До відповідальності притягуються лише «стрілочники», тоді як замовники залишаються безкарними», – відзначив глава держави. Президент поскаржився, що ВР не прийняла закони про ринок землі та державний земельний кадастр. Ющенко вкотре висловився за зняття мораторію на продаж землі, бо такий мораторій «вигідний не селянам, а магнатам, феодалам». Ющенко також виступив за розробку концепції вдосконалення земельних відносин.

Роман ЖАХІВ

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент Віктор Ющенко призначив Степана Гавриша першим заступником секретаря Ради національної безпеки й оборони України. Також глава держави звільнив Гавриша з посади свого радника і скасував указ від 3 травня 2007 року про призначення Гавриша суддею Конституційного Суду. У парламенті IV cкликання Гавриш координував кучмівську більшість, а в 2004 році був одним із керівників виборчої кампанії Януковича.