Не хочу в НАТО — не буду працювати

19.01.2008

Недовго у Верховній Раді тривала робота. Зібравшись учора в сесійній залі, парламентарії, які напередодні працювали в комітетах, розгубили увесь законотворчий запал і жодного питання так і не розглянули. Хоча в порядку денному пунктів було небагато, адже всі кадрові призначення погоджувальна рада ще раніше вирішила перенести на останній день сесії, 25 січня.

Учорашнє засідання розпочалося з обурених виступів представників Партії регіонів та комуністів, які вимагали від Голови ВР Арсенія Яценюка та інших керівників держави відкликати їхній лист до Генерального секретаря НАТО щодо приєднання України до Плану дій щодо членства у НАТО. Яценюк був змушений «сухо і формально юридично» відповісти на закиди опозиції. За словами спікера, відкликати свій підпис під цим листом він не збирається. Бо як Голова представляє Верховну Раду, що в позаминулому скликанні ухвалила Закон «Про основи національної оборони», статті 6 та 8 якого визначають повноправне членство України в Північноатлантичному альянсі. І за цей закон, нагадав Арсеній Петрович, проголосували і фракції СДПУ(о) та Партії регіонів, представники яких сьогодні так ревно захищають Україну від НАТО. Яценюк зауважив, що сьогодні про вступ до НАТО ще й не йдеться, до того ж він наполіг, аби в листі до пана Схеффера було посилання на всенародний референдум щодо вступу нашої держави до НАТО. «Таким чином, чітко задекларована політична воля двох партій, яка була прописана в Універсалі національної єдності, а саме — Комуністичної партії і Партії регіонів, щодо необхідності проведення референдуму», — нагадав спікер.

Але «дві партії» не втихомирилися і наполягли на тому, щоб оголосити перерву. «Я так розумію, що після перерви будуть «старі пісні про головне», — констатував Яценюк, маючи на увазі чергове блокування президії. Так воно і сталося: комуністи й «регіонали» оточили трибуну, хоча Голова ВР стояв на своєму: підпис під листом він відкличе тільки після того, як у законодавство будуть внесені відповідні зміни. «Ви ще в квартиру до мене заїдьте», — обурився спікер, коли представники «Регіонів» стали в нього «над душею». Голова марно закликав опозиціонерів до роботи. «Знайшли собі привід не працювати? Це правильно...» — саркастично констатував Яценюк. Зрештою йому таки довелося закрити засідання ВР до наступної п’ятниці.

А в тому, що реальною причиною блокування президії є зовсім не демонізоване НАТО, у коаліції не сумніваються. На думку «нашоукраїнців» та БЮТівців, яку висловив лідер «НУНС» В’ячеслав Кириленко, річ у тім, що парламент «впритул підійшов до розв’язання ключових і резонансних питань — скасування депутатської недоторканності, пільг, постанови про зловживання харківського голови (члена Партії регіонів Добкіна. — Ред.) та київської влади». І справді, саме вчора ВР мала створити тимчасову слідчу комісію з розслідування махінацій мера Харкова.

 

ПРЯМА МОВА

Арсеній Яценюк:
«Якщо треба — коаліція проголосує й за НАТО»

«Думаю, що до наступного тижня ми все–таки дійдемо якоїсь згоди, бо блокування не може бути постійним», — висловив сподівання Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк на брифінгу після завершення засідання парламенту. За його словами, йдеться не про абищо, а про зрив діяльності однієї з гілок влади, причому не виправданий.

У понеділок спікер планує зустрітися з усіма керівниками фракцій. «І якщо на цьому будуть наполягати, ми розглянемо необхідність ухвалення постанови, яка б підтверджувала ті положення, що висловлені в листі [керівництва України до Генерального секретаря НАТО]», — сказав Яценюк.

А наступної п’ятниці Верховна Рада працюватиме стільки часу, скільки знадобиться, щоб ухвалити необхідні законопроекти. «Продовжимо роботу до 9–ї, 10–ї або 12–ї години ночі», — наголосив керівник законодавчого органу.

Також Голова ВР розповів, що питання про призначення його заступників «на даний момент не розглядається». «Поки тільки комуністи порушували його, але оскільки сторони не прийшли до консенсусу і є підписана угода про те, що постанова про обрання президії може бути винесена на розгляд тільки після підписів п’яти керівників фракцій, наразі це питання перебуває у стадії невирішеності», — констатував Яценюк.