НОВИНИ ПЛЮС

17.01.2008

Северінсен прощається з Україною. Уже орденоносна

Ханне Северінсен більше не приїде в Україну з офіційним візитом. Учора на прес–конференції у Києві «наша» співдоповідачка Парламентської Асамблеї Ради Європи повідомила, що більше не представлятиме Данію в ПАРЄ, а отже, не зможе й моніторити Україну. Це пов’язано з тим, що Северінсен вирішила не балотуватися до парламенту своєї країни на оголошених у Данії позачергових виборах. За словами пані Ханне, вона передає усі справи своїй колезі Ренаті Вольвенд, яка тепер стане головним доповідачем у ПАРЄ з українського питання. Северінсен пообіцяла, що приїжджатиме в Київ як туристка і братиме участь у різних заходах у нашій державі як експерт.

Водночас заступник голови секретаріату Президента Олександр Чалий висловив сподівання, що 2008–й стане останнім роком, коли ПАРЄ здійснює процедуру моніторингу щодо України.

Президент нагородив Ханне Северінсен орденом «За заслуги» ІІ ступеня, вручивши відзнаку вчора під час зустрічі з європейською «ревізоркою». Як сказано у відповідному указі глави держави, її нагороджено «за вагомий особистий внесок у розвиток конструктивного співробітництва між Україною і Радою Європи, плідну громадську діяльність».

«Литвинівці» зберігатимуть нейтралітет

Фракція Блоку Литвина не входитиме в об’єднану опозицію з Партією регіонів, запевняє в розповсюдженій вчора заяві народний депутат від БЛ Михайло Сирота. Водночас, наголосив Сирота, Блок Литвина не може увійти й до коаліції, багато програмних положень якої не сприймає, однак активно співпрацюватиме з більшістю.

КС розгляне місцевий імперативний мандат

Конституційний Суд України розпочав розгляд справи щодо конституційності механізму імперативного мандата для депутатів місцевих рад. Як повідомив суддя–доповідач у цій справі Петро Стецюк, у КС надійшло два подання з цього питання — від 48 народних депутатів і 56 народних депутатів. Вони об’єднані в одне конституційне провадження.

Мораторій не продовжили

Верховна Рада не підтримала законопроекти, якими пропонувалось встановити терміни мораторію на продаж земель сільгосппризначення. За проекти Катерини Ващук і Петра Симоненка проголосували тільки депутати Партії регіонів, Блоку Литвина та КПУ.

Хорошковського замінила дружина

Директором компанії U.A. Inter Меdіа Group Limited замість Валерія Хорошковського, який відмовився від цієї посади у зв’язку з призначенням головою Державної митної служби, призначено його дружину Олену Хорошковську. Таке рішення було прийняте зборами акціонерів компанії, повідомляє прес–служба телеканалу «Інтер». Також Хорошковська введена до складу ради директорів Mindon Holdings Limited — компанії, яка опосередковано володіє телеканалом НТН.