Вино на кордоні

15.01.2008
Вино на кордоні

Трішечки гуцули. Ласло Шойом та Віктор Ющенко отримали закарпатські фольк–сувеніри на святі вина в Мукачеві. (Фото Михайла МАРКІВА.)

Останні два дні Президента Віктора Ющенка пройшли в заклопотаній гостинності — у неділю на Закарпатті він вітав свого угорського колегу Ласло Шойома, а вчора — президента Словаччини Івана Гашпаровича. Здебільшого йшлося про проекти прикордонного співробітництва та різноманітні гуманітарні взаємності.

Так, учора першою точкою Закарпаття, яку відвідали пп. Ющенко та Гашпарович, став найбільший автомобільний пункт пропуску «Ужгород», що на кордоні між Україною й Словаччиною. Він є елементом транспортного коридору, що поєднує цю частину Європи з великими державами–членами ЄС. Отож президенти наголосили на потребі якнайшвидше запровадити в життя підписану наприкінці минулого грудня угоду про місцевий прикордонний рух — після входження наших західних сусідів у Шенгенську зону ця угода дозволить українцям прикордоння без зайвих клопотів потрапляти до Словаччини.

На зустрічі з президентом Угорщини Ласло Шойомом теж говорилося про транскордонну транспортну артерію — добудову залізниці від закарпатського Чопа до угорського міста Захонь. Цей проект, за реалізацію якого беруться угорці, дозволить збільшити перевезення вантажів до 30 млн.тонн щороку. Пан Шойом вніс ще одну прикордонну ініціативу — створити спільний екологічний проект і контролювати якість води у річці Тиса, що поєднує і Україну, і Словаччину, й Румунію.

Зустріч ця відбувалася в Мукачеві. І керівники держав не проминули нагоди пройтися між рядами фестивалю–конкурсу «Червене вино», на якому закарпатці здебільшого вшановують саморобні вина. Президенти теж долучилися до доброго келиха.

А перед тим, констатує офіційний сайт Президента України, Віктор Ющенко та Ласло Шойом обмінялися кількома гуманітарними ініціативами. Зокрема, відвідавши українську та угорську школи у Виноградівському районі, вони зійшлися на думці, що варто поновити повноцінне викладання української мови в угорських школах, яких на Закарпатті чимало. Та в будь–якому разі дітворі шкіл №1 та 2 у селі Вилок підфортило: з нагоди візиту найперших персон вони отримали комп’ютерні класи, літературу й три шкільні автобуси.

Глави держав також домовилися «обмінятися» пам’ятниками. Як свідчить сайт українського Президента, цьогоріч на Верецькому перевалі в Карпатах установлять пам’ятний знак на честь отримання угорцями Батьківщини, а в Будапешті, клопотами Віктора Ющенка, встановлять пам’ятний знак жертвам Голодомору 1932—33 років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>