Робота затягується

15.01.2008

Верховна Рада таки скоротить собі канікули щонайменше на тиждень. Хоча пропозицію Президента відмовитися від офіційного зимового відпочинку й попрацювати на благо народу багато парламентаріїв сприйняли вельми скептично, адже в Конституції записано, що чергова сесія ВР починається «першого вівторка лютого». Але якщо призначити початок наступної сесії на інший день — означає порушити Основний закон, то відтягнути кінець нинішньої значно простіше. Тож учора учасники погоджувальної ради керівників фракцій і комітетів парламенту підтримали ініціативу Голови ВР Арсенія Яценюка й вирішили продовжити роботу першої сесії до 25 січня (за розкладом вона повинна була закритися 18–го).

 

Порядок денний — за «темниками»?

Як пояснив спікер, у законодавців уже накопичилося чимало роботи. Зокрема, за словами Яценюка, станом на вчора в апараті ВР було зареєстровано 611 законопроектів з усіх сфер громадського життя. Щоправда, чимало з них стосуються одних і тих самих питань, до розв’язання яких автори проектів мають різні підходи. З огляду на це Голова ВР запропонував формувати порядок денних пленарних засідань за темами, аби протягом дня розглядати винятково галузеві тематичні питання. Сьогодні, скажімо, говорити тільки про землю, завтра — про охорону здоров’я тощо.

Але поки що парламентарії працюють за старою схемою. Цього пленарного тижня їм належить розглянути 22 законопроекти. Зокрема, 17 січня планується затвердити календарний план проведення другої сесії, яка розпочнеться з послання Президента до Верховної Ради. Після виступу глави держави планується затвердити програму діяльності Кабміну, яка, втім, досі не надійшла до парламенту. Як нагадав Яценюк, останній термін подачі урядової програми до ВР спливає післязавтра, 17 січня. 18 січня Рада проведе «Годину запитань до уряду». Члени фракції БЮТ уже внесли на розгляд парламенту проект закону, який визначає механізм і процедуру проведення такої години — спікер запропонував обговорити цей документ 17–го, аби наступного дня проводити спілкування з урядовцями за вже затвердженою схемою.

Із 21 по 24 січня депутати «під купол» не приходитимуть — працюватимуть у комітетах. А в п’ятницю, 25-го, знову зберуться в сесійній залі, аби урочисто закрити першу сесію IV скликання й усе–таки розійтися на вакації. Хоча, як підкреслив у розмові з журналістами Арсеній Яценюк, урочистостями п’ятничні посиденьки нардепів не обмежаться: цього дня планується також розглянути законопроекти, які вніс до парламенту Президент. До слова, глава держави направив законодавцям 17 проектів, визначені як невідкладні.

Кадровий «концерт»

Цього тижня народним депутатам також належить розв’язати кілька кадрових питань. Так, сьогодні парламент планує призначити Валентина Наливайченка головою Служби безпеки України. Досі він працював на цій посаді як «виконувач обов’язків», але сьогодні має всі шанси відкинути ненадійний префікс «в.о.», адже окрім коаліції, свою готовність голосувати за призначення Наливайченка висловила вже й фракція Блоку Литвина. Водночас її лідер поіронізував з ідеї «коаліціонерів» голосувати з кадрових рішень вставанням — так, як призначали Прем’єр–міністром Юлію Тимошенко. «Це буде цікавий концерт», — зауважив Володимир Литвин.

Окрім того, Кабінет Міністрів вніс до ВР ще чотири подання на кадрові призначення. Як повідомив журналістам перший віце–прем’єр–міністр Олександр Турчинов, уряд пропонує призначити головою Фонду державного майна члена фракції БЮТ Андрія Портнова, а головою Антимонопольного комітету — «НУНСівця» Давида Жванію. Кандидатуру члена Нацради з питань телебачення та радіомовлення Ігоря Куруса Кабмін вніс на посаду голови Держтелерадіокомітету. А досі вакантне місце віце–прем’єра, за згоди ВР, займе колишній секретар РНБО Віталій Гайдук. Які саме питання він куруватиме, Турчинов не повідомив. Однак з огляду на неабиякий досвід одного з керівників корпорації «Індустріальний союз Донбасу» експерти припускають, що Гайдук займатиметься паливно–енергетичним комплексом, промисловістю та ресурсами.

 

ЗДАТИ МАНДАТИ!

Призначивши нових кадрів в урядові структури, Верховній Раді також належить позбавити повноважень народних депутатів тих своїх колишніх колег, які ще раніше пішли працювати у виконавчу владу. Хоча поки що заяву про складення мандата написала тільки «регіоналка», нинішній секретар Радбезу Раїса Богатирьова. Члени коаліції «відряджені» на виконавчі посади наприкінці минулого року, поки що з цим не поспішають. Нагадаємо, на роздуми у них є 20 днів.