Сценаристи розбушувались

15.01.2008
Сценаристи розбушувались

Цього року під готелем «Беверлі Хілтон» стояли не фанати кіно, а сценаристи–пікетувальники.

65–та щорічна церемонія вручення «Золотих глобусів», других за престижністю після «Оскарів» кінематографічних нагород США, відбулася недільного вечора в Беверлі–Хіллз і пройшла дуже скромно з огляду на страйк «Гільдії американських сценаристів», які не дозволили проводити її у повному обсязі. У великій залі готелю «Беверлі Хілтон» не було ні кінозірок, ні представників кіноіндустрії, лише журналісти, фотографи та телеоператори. Голова Асоціації закордонної преси в Голлівуді (саме вони присуджують «Золоті глобуси») Хорхе Камара та відомі американські телеведучі зачитали список цьогорічних лауреатів перед майже порожньою залою. А потім Камара пообіцяв, що наступного року «Золоті глобуси» повернуться більшими і кращими, ніж будь–коли». Страйкарі, які пікетували приміщення готелю назовні, заявили, що зрив церемонії вручення «Золотих глобусів» дав більший розголос їхній акції, ніж попередні два місяці страйку.

На відміну від «Оскарів», «Глобуси» дають у двох великих піджанрах: драма і комедія та мюзикл, а також за телепродукцію. Кращим фільмом у комедійно–музичному жанрі визнана екранізація бродвейського мюзиклу «Свіні Тодд: Демонічний перукар із Фліт–Стріт». Зірка цього мюзиклу Джонні Депп отримав свого першого «Золотого глобуса» за виконання головної чоловічої ролі. Кращою актрисою названо Маріон Котіар за роль Едіт Піаф у французькій стрічці «Життя в рожевому». Кращим повнометражним мультфільмом визнано «Рататуй» — про пацюків–кухарів із паризького ресторану.

Лідером за кількістю номінацій — сім — була екранізація роману британського письменника Ієна Мак’юена «Спокута», а отримала дві нагороди — найкраща драма і найкраща музика до фільму. Британська суперзірка 60–х років, а тепер заслужений ветеран кіно Джулі Крісті названа кращою акторкою за роль жінки з хворобою Альцгеймера у драмі «Далеко від неї». Кращим драматичним актором визнано британця Деніела Дей Льюїса за роль нафтового магната у стрічці «Там проллється кров» (у нашому прокаті вона називається «Нафта»). Вестерн братів Джоела та Етана Коенів «Старим тут не місце» здобув два «Глобуси»: за кращий сценарій та чоловічу роль другого плану (Хав’єр Бардем). Кращою акторкою другого плану визнано австралійку Кейт Бланшет за роль у кінофільмі «Я не там». Франко–американська копродукція «Скафандр і метелик» визнана кращим неангломовним фільмом, а її постановник Джуліан Шнабель отримав «Золотий глобус» за кращу режисуру.

Серед телепродукції кращою драмою названо телесеріал «Божевільний чоловік», а актором — Джона Хамма, виконавця головної ролі. Кращою акторкою визнано Глен Клоуз за роль у драматичному телефільмі «Збитки». В жанрі комедії переміг телесеріал «Статисти», а серед акторів — Девід Духовни за роль у серіалі «Каліфорнікейшн» та Тіна Фей за «30 Рок».

«Золоті глобуси» традиційно вважаються передвісниками «Оскарів». Чи «Оскари» цього року розділять долю «Глобусів» з огляду на страйк, що триває, голлівудських сценаристів?