Україна. Зауважень немає...

12.01.2008
Україна. Зауважень немає...

Так наші фахівці з літака та за допомогою спецприладів спостерігають за військовими об’єктами сусідніх держав.

На виконання міжнародних договорів в Україні активно здійснюються верифікаційні заходи представниками іноземних держав. Водночас, відповідно до наданих нашій державі активних квот, українські інспектори проводять такі ж заходи за кордоном, що сприяє зміцненню довіри і безпеки держав–учасниць. Саме поняття «верифікація» означає перевірка достовірності, правдивості тих чи інших фактів. Отже, інспектори Збройних сил України перевіряють визначені військові об’єкти на предмет військової діяльності в рамках дії міжнародних договорів — Договору про звичайні збройні сили в Європі, Віденського документа 1999 року, Договору з відкритого неба та низки міжурядових угод.

 

Інспектори з тризубом

«У 2007 році зауважень із виконання Україною міжнародних договорів у сфері контролю над озброєнням не було, що засвідчує безумовне виконання нашою державою своїх зобов’язань», — стверджує заступник начальника Управління верифікації Генштабу Збройних сил України полковник Анатолій Лойшин.

За словами полковника Лойшина, зусилля верифікаційної діяльності ЗСУ головним чином зосереджувалися на забезпеченні дотримання Україною встановлених обмежень стосовно кількості озброєння та військової техніки, які підпадають під дію договорів та угод, імплементації заходів зміцнення довіри та безпеки в рамках Віденського документа 1999 року (ВД–99) та двосторонніх міжурядових угод.

Також проводилися контрольні заходи на території суміжних держав та держав, які мають значний військовий потенціал, зокрема, здійснювався контроль за дотриманням державами–учасницями ОБСЄ положень ВД–99 у сфері контролю над озброєнням. Наші військові фахівці брали активну участь у міжнародних робочих зустрічах та нарадах, заходах із оцінки виконання міжнародних договорів та угод, відвідували авіабази, сухопутні об’єкти, покази нових систем озброєнь та спостерігали за військовою діяльністю сусідів.

«Судіть самі, лише протягом минулого року за Дого­вором про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) ми провели 34 планових контрольних заходи, — розповідає Анатолій Локшин. — Зокрема, на території Румунії — п’ять інспекцій оголошених місць та дві інспекції зазначеного району, у Словаччині — дві інспекції оголошеного місця, а на території Греції — чотири; по шість інспекцій оголошених місць було проведено в Болгарії та Туреччині».

Краще вже ви до нас!

Жест у відповідь — за минулий рік Україна прийняла 18 багатонаціональних іноземних інспекційних груп з Угорщини, Болгарії, Румунії, Туреччини, США, Греції, Словаччини, Італії, Португалії, ФРН, Великої Британії, Бельгії, Чехії, Франції, Польщі.

«У жовтні до нас приїздили офіцери країн Бенілюкс на чолі з керівником верифікаційної структури Бельгії підполковником Еріком Херссенсом, — ділиться Анатолій Лойшин. — Вони побували в окремій гвардійській артилерійській бригаді, дислокованій у Тернополі».

За словами командира цієї бригади полковника Сергія Корнійчука, пан Херссен залишився задоволеним проведеною перевіркою. Він, окрім інспектування, встиг ознайомитися з історією, традиціями, побутом військовослужбовців бригади.

Аналіз інспекційних заходів, проведених на території України, свідчить про значний інтерес держав–учасниць НАТО до процесів, які відбуваються у наших Збройних силах. Основна увага інспекційних груп приділялася найбільш боєздатним і укомплектованим з’єднанням.

До речі, за Віденським документом 1999 року та іншими угодами щодо заходів зміцнення довіри та безпеки, у 2007 році, як і у попередньому, пасивна квота України становила 12 візитів з оцінки наданої інформації і 7 — з інспекцій зазначеного району. Протягом минулого року прийнято п’ять інспекцій зазначеного району: Бельгія — у зоні відповідальності Військово–морських сил у Криму; Франція — Львів, Тернопіль, Калинів; США — центральний регіон України; Угорщина та Словаччина — Західна Україна.

Тричі іноземні партнери відвідували Україну для оцінки інформації: Франція вивчала військові містечка у Дніпропетровську; Білорусь — селище Гончарівське; ФРН — місто Миколаїв. Українські верифікатори за ВД–99 провели п’ять інспекцій заз­начених районів на території Туреччини, Польщі, Румунії, Болгарії, Угорщини.

Основним результатом роботи стало вчасне та якісне виконання Україною зобов’язань щодо надання державам–учасницям ОБСЄ поточних форматів повідомлень, документів «Глобальний обмін військовою інформацією» та «Планування у галузі оборони України».

А у рамках Договору з відкритого неба за 2007 рік виконано 13 спостережних польотів над територіями інших держав та забезпечено супровід 13 іноземних місій. Надалі держави–учасниці матимуть нові можливості щодо апаратури спостереження (дозволяється використовувати не тільки аерофотокамери, відеокамери, інфрачервоні сканери, РЛС бокового огляду, але й більш серйозну техніку).

Серед країн–учасниць ДВН зберігається зацікавленість у виконанні спостережних польотів над територією України. Нерідко в одній місії над Україною беруть участь представники кількох держав (США та Канада, Туреччина та Італія, ФРН та Франція, Іспанія та Чехія, Швеція та Латвія). І хоча не всі держави–учасниці мають літаки спостереження, але прагнуть бути активними учасницями договору та реалізовувати своє право на проведення польотів над іншими країнами.

Ірина ЛУК’ЯНЕЦЬ
  • У бiй проти москалiв... веде Суворов?

    Частини та з’єднання Збройних сил України досі не мають назв і символів, пов’язаних з українською історією та її національними й військово-історичними традиціями. >>

  • «Викликаємо вогонь на себе!»

    Смерть, яка могла стати його смертю, Володимир Муляр тепер бачить часто — запис відеосюжету горезвісного російського каналу «Анна ньюс» він скачав собі у смартфон як пам’ять про пекло, пережите на трасі Бахмутка. В другій половині жовтня 2014 року саме тут була найгарячіша точка АТО — легендарний 32-й блокпост, крайній форпост українських Збройних сил, що на два тижні опинився в оточенні терористів. >>

  • Призов по-київськи

    Тим, хто в непростих умовах став до зброї рік тому, потрібна заміна. Саме з цією метою військові комісаріати виконують нові завдання з комплектування Збройних сил України та інших військових формувань. Цими днями завершується перший етап четвертої черги часткової мобілізації. >>

  • Героїзм кіборга «Динамо»

    Олексій Дурмасенко, боєць 93-ї окремої механізованої бригади, став відомим за тиждень до своєї смерті, коли дав інтерв’ю «Радіо «Свобода» під час приїзду до рідного Києва в короткострокову відпустку. Перед тим 25-річний солдат із позивним «Динамо» пройшов бойове хрещення як «кіборг»: упродовж 12 діб захищав Донецький аеропорт, цей «український Сталінград Донбасу». >>

  • Ешелон свідомих

    Не на схід, а на захід відбув позавчора з Києва ешелон із першою командою мобілізованих у рамках першої в цьому році черги мобілізації. «Будуть і наступні відправки, але кожна — спочатку в навчальні центри, а не в АТО. Усі мобілізовані проходитимуть через навчання. Від 30 до 45 діб триватиме бойове злагодження», — пояснює Віталій Чекаленко, комісар Дарницького районного військового комісаріату. >>

  • Ордени старлея Коли

    Його позивний — Кола. Донедавна він полюбляв цей напій. Тепер не п’є — не може. Бо в Маріуполі в блокаді, коли вже не було води, довелося не раз на колі «мівіну» запарювати... >>