Лелека на замовлення

10.01.2008
Лелека на замовлення

Щастя материнства — найбільше в світі! (Фото з сайту www.sunhome.ru.)

В останні роки безпліддя стало для Черкащини справжньою проблемою: від нього потерпають до 30 відсотків жінок, які мешкають в області. Головною причиною цієї біди лікарі називають гормональні порушення в організмі пацієнток. Таку проблему фахівці діагностують у сучасного покоління вже змалечку. Серед інших чинників безпліддя медики називають запальні ускладнення, аборти, викидні та статеві інфекції. Але невдовзі у черкащанок, які хочуть стати мамами, з’явиться надія. Відповідно до рішення обласного керівництва, на базі Черкаського міського пологового будинку № 2 (до речі, визнаного ЮНІСЕФ «Лікарнею, доброзичливою для дитини») й обласної дитячої лікарні (яку цьогоріч мають ввести в експлуатацію) буде створений обласний центр матері та дитини — не гірший за столичний «Охматдит».

 

І до столиці не вози!

«Це справді добра новина. Адже спеціалізований центр матері та дитини буде оснащений сучасним обладнанням, лікарі матимуть змогу застосовувати у своїй роботі новітні технології. І чимало жінок області, які мріють про дитину, одержать шанс стати мамами. Я знаю, як це важко, коли ти не можеш народити дитину», — розповідає «Україні молодій» 35–річна черкащанка Тамара Ткаченко, медик за фахом. Рік тому в Другому пологовому будинку Черкас вона народила свого первістка.

«Пацієнтка мала позаматкову вагітність, і ми зробили їй пластику маткових труб, — пригадує заслужений лікар України, головний лікар Черкаського пологового будинку №2 Василь Габро, який оперував пані Тамару. — Після операції жінка завагітніла, торік вона народила здорового хлопчика вагою 3 кілограми 200 грамів».

За словами Василя Васи­льо­вича, такі операції черкаські лікарі проводять впродовж семи років. А з уведенням у дію обласного центру матері та дитини до знань та професіоналізму медиків додадуться новітні технології та оснащення. Це дозволить вирішити чимало жіночих проблем.

«Думаю, що надалі черкащанкам не доведеться їздити до столиці, аби вирішити проблеми, наприклад, із штучним заплідненням, — зазначає начальник Черкаського міського управління охорони здоров’я Олег Стадник. — Раніше по таку допомогу до Києва могли поїхати тільки 14 –15 жінок на рік. Хоча лише в місті Черкаси не можуть завагітніти 15 відсотків жінок, ще 60 відсотків мають патологічні пологи. І цифри наростають з року в рік. У тому ж пологовому будинку №2 , наприклад, у 2005 році було зафіксовано 73 відсотки (!) патологічних пологів. Нам треба робити все для того, аби дитина народжувалася здоровою. Для цього й слугуватиме обласний центр матері та дитини».

«Завдяки фінансуванню з обласного бюджету центр матері та дитини зможе придбати новітнє обладнання, яке дозволить виходжувати дітей вагою від 500 грамів. Раніше, та й тепер, 80 відсотків таких дітей не виживали. Думаю, це дозволить уникати і таких хвороб, як ДЦП, порушення мозкового кровообігу, бо ми зможемо надавати допомогу новонародженим ще в пологовому залі», — додає головний лікар другого пологового будинку Черкас Василь Габро.

Євродизайн з душею

Василь Габро працює лікарем з 1976 року. Фахівець каже, що безпліддя останніми роками стало для області справжньою проблемою. Плани зі створення спеціалізованого медичного закладу, де черкащанки могли б отримувати комплексну повноцінну допомогу, виношувалися в області давно. І дещо вже вдалося зробити. Наприклад, створено обласний перинатальний центр, обласний центр планування сім’ї, обласну медико–генетичну консультацію, які також увійдуть до структури нового центру матері та дитини.

Окрім того, в Черкаському обласному центрі матері та дитини працюватиме відділення з відновлення репродуктивного здоров’я жінки. Лікарі боротимуться з запаленнями, проводитимуть операції, щоб жінка мала змогу завагітніти, виносити і народити здорову дитину. Також відкриють відділення патології вагітних, відділення невиношуваності вагітності, акушерське відділення, близько 10 сучасних автономних комплексів із родовими залами, душовими, туалетами, а також відділення реанімації новонароджених. Під крило центру матері та дитини планується перевести й дитяче ортопедо–травматологічне відділення, яке нині міститься в першій міській лікарні, сюди переїдуть і дитяче хірургічне та педіатричне відділення обласної лікарні.

Півмільйона для генетиків

За словами Олега Стадника, у створенні обласного центру матері та дитини зроблено ще один важливий крок. На грудневій сесії депутати Черкаської міської ради підтримали проект рішення про спільне утримання Черкаського пологового будинку № 2 та передачу будівель стаціонарних відділень із майном на баланс області. Тож завдяки фінансуванню з обласного бюджету в тому ж пологовому будинку №2 вдасться вирішити чимало насущних проблем. Дотепер, приміром, цей лікувальний заклад перебивається з хліба на воду — на зарплату працівникам витрачає 79,8 % свого фінансування, ще 14,5 % йде на оплату комунальних послуг та енергопостачання, і лише 7,9 % — на медикаменти.

«У нас не залишається коштів на придбання обладнання, реактивів, м’якого інвентаря, на ремонти. При фінансуванні із обласного бюджету справи поліпшаться», — переконаний Василь Габро. Щоб підтвердити слова колеги, начальник Черкаського міського управління охорони здоров’я Олег Стадник наводить приклад успішної співпраці міста та області. Він каже, що рік тому з міської дитячої лікарні на утримання обласного бюджету було передано три найбільш затратні відділення — два відділення реанімації новонароджених і дітей раннього віку та відділення патології дітей грудного віку. Після цього вартість ліжкодня і по медикаментах, і по харчуванню помітно зросла, а рівень надання медичної допомоги став значно вищим. Заробітну плату і всі видатки сплачує обласний бюджет, при цьому є можливість купувати нове обладнання. Те саме стосується медико–генетичної консультації. Торік її передали на утримання обласного бюджету. І за цей невеликий період в консультацію вже придбано обладнання на 500 тисяч гривень, чого міський бюджет навряд чи зміг собі дозволити.

Каша з м’ясом — для всіх

Олег Стадник стверджує, що фактичні видатки по двох пологових будинках та жіночих консультаціях Черкас тільки за три квартали минулого року склали відповідно 5 мільйонів 158 тисяч гривень і 1 мільйон 800 тисяч гривень.

«Стаціонари обійшлися нам дорого ще й тому, що в пологових будинках Черкас традиційно лікувалися і народжували жінки з області. І таких було 35 відсотків. Так само і в міській дитячій лікарні лікується 40 відсотків дітей з області. При цьому фінансування йде на кількість жителів Черкас. То як нам, скажіть, кашу дітям ділити — міським із м’ясом, а не міським без м’яса насипати? Переконаний, що створення обласного центру матері та дитини усі ці проблеми зніме», — пояснює Олег Стадник. І тут же додає, що заощаджені міською охороною здоров’я кошти (а це більше двох мільйонів гривень) будуть спрямовані на розвиток першого міського пологового будинку. А це значить, що тут облаштують новітній діагностичний центр, палати індивідуального перебування для жінок, сюди придбають сучасне обладнання: кювези, наркозно–дихальну апаратуру, цілодобові монітори нагляду за новонародженими, електронні дозатори лікарських препаратів, реанімаційні столики, фотометричні лампи для боротьби із жовтухою новонароджених. Від такої співпраці виграє і місто, і область.

Не залишаться поза увагою і ті жінки, які живуть у Черкасах і постійно були приписані до другого пологового будинку. У майбутньому черкащанки також будуть постійно обслуговуватися у цьому пологовому будинку та жіночій консультації, що діє при ньому. Вирішується питання і стосовно фінансування Черкаського обласного центру матері та дитини. Як повідомив «УМ» начальник управління охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Юрій Кувіта, з цим питанням він побував на прийомі в міністра охорони здоров’я і одержав там підтримку. Загалом реалізація цього проекту займе кілька років.