Юля «прорветься» для людей, а не політиків

10.01.2008
Юля «прорветься» для людей, а не політиків

Тимошенко береться за гуж.

Кабінет Міністрів під проводом Юлії Тимошенко, на відміну від свого попередника, вже фактично має з чим «прориватися» до народу. Учора на своєму першому після Нового року засіданні урядовці ухвалили програму діяльності Кабміну під гучною назвою — «Український прорив: для людей, а не політиків». Щоправда, поки лише за основу — до цього документа належить внести чимало змін і поправок.

 

Усе буде за програмою

Між іншим, уряд зразка другого пришестя Януковича протягом усієї своєї каденції працював без жодної програми. Хоча, згідно із законом «Про Кабінет Міністрів», уряд подає на розгляд Верховної Ради програму своєї діяльності «не пізніше, ніж у тридцятиденний строк після набуття повноважень». Як нагадала Прем’єрка Тимошенко, відкриваючи засідання Кабміну, цей термін вичерпується 17 січня. «Тому 16 січня цю програму буде прийнято в цілому на засіданні уряду для передачі до Верховної Ради», — запевнила владна жінка з косою.

Як пояснила Тимошенко, в остаточному варіанті програми будуть враховані основні тези послання Президента до парламенту і народу. Глава держави, нагадаємо, висловив готовність проголосити його в сесійній залі вже найближчим часом. Судячи з попередніх обіцянок леді Ю, програма «Український прорив: для людей, а не для політиків» частково побудована на положеннях програми Президента Ющенка «10 кроків назустріч людям», а частково — на коаліційній угоді БЮТ і «НУНС».

Утім судити про те, якою буде програма Кабміну Тимошенко в її остаточному варіанті, поки що рано. Адже її планують іще доопрацьовувати в самому уряді, а також передати Президентові, щоб на Банковій також «могли проаналізувати і за необхідності внести зміни», як сказала Прем’єр. Також вона попросила міністрів залучити до обговорення програми своїх підлеглих у міністерствах і відомствах та народних депутатів усіх фракцій — «для якомога більшої підтримки проекту програми у сесійній залі». Адже затвердження програми в парламенті щонайменше 226 голосами означає для Кабміну не лише карт–бланш на виконання прописаних у цьому документі намірів, а й щонайменше рік роботи без «дамоклового меча» відставки над головою.

Також Прем’єр–міністр, за її словами, планує особисто провести в Українському домі громадські слухання щодо програми діяльності уряду. Організацію цього заходу Тимошенко доручила віце–прем’єрові Івану Васюнику та міністрові економіки Богдану Данилишину, попередивши, щоб запланували слухання на 13 або 15 січня. Бо на старий Новий рік Юлія Володимирівна планує перебувати на батьківщині — «у відрядженні в Дніпропетровській області».

Наша відповідь «їхньому» НБР

На засіданні Кабміну урядовці обговорювали й інші питання. Так, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко повідомив, що вже підготовлений проект закону про створення Національного антикорупційного бюро — наступного тижня він буде винесений на обговорення громадськості. Йдеться про ту саму структуру, яку раніше планувалося назвати Національним бюро розслідувань — Луценкові більше подобається новий варіант. У НАБ будуть зосереджені слідчі з особливо важливих справ, спецпідрозділи, що існують на базі УБОЗ МВС. «В одному кулаку, в одному органі від «А» до «Я» мають розслідуватися справи, що стосуються чиновників I–III категорій, тобто від Прем’єр–міністра до голів райдержадміністрацій, суддів», — пояснив Луценко. За його словами, підготовкою цього законопроекту, спільно з іншими органами, займався президентський секретаріат.

Контроль над Національним антикорупційним бюро матиме Верховна Рада, а його керівника призначатиме Президент.

Ми могли її втратити

«Гарячою» темою є й ситуація, що склалася в НАК «Нафтогаз України». Кабмін планує утворити міжвідомчу комісію з питань перевірки фінансово–господарської діяльності «Нафтогазу». Уже най­ближчим часом на Грушевського, 12 планують заслухати окремий звіт керівника НАКу про результати роботи цієї структури за останні сім років, аби «подивитися в динаміці, що зробили з найпотужнішою газотранспортною системою України». Попередивши, що міністри будуть вражені, Тимошенко постфактум налякала: «Можливо, ми перебували в декількох тижнях від того, щоб раз і назавжди втратити цю нашу потужну державну власність, яка має геополітичне значення».

Також Кабмін затвердив прогнозний баланс забезпечення України газом на 2008 рік. Як повідомив журналістам після завершення засідання міністр палива й енергетики Юрій Продан, із 75 млрд. куб. м газу 55 млрд. кубометрів будуть забезпечені імпортними постачаннями, 20 млрд. кубометрів — газом власного видобутку. Увесь обсяг «блакитного палива», видобутого в Україні, традиційно буде спрямований на забезпечення побутових потреб населення.

 

ДО РЕЧІ

Віктор Ющенко доручив Кабінету Міністрів протягом тижня створити комісію з перевірки діяльності НАК «Нафтогаз України». Згідно з відповідним указом Президента від 8 січня, за результатами перевірки уряд має забезпечити здійснення адекватних заходів із впорядкування діяльності компанії. Уряду доручено «вжити невідкладних заходів щодо запобігання та нейтралізації загроз національній безпеці в економічній сфері у зв’язку із ситуацією, що склалася в паливно–енергетичному комплексі».