НОВИНИ ПЛЮС

09.01.2008

Близькосхідне турне Буша

Сьогодні президент США Джордж Буш розпочинає з візиту до Ізраїлю восьмиденне турне країнами Близького Сходу. Це перші відвідини Ізраїлю за два терміни президентства Буша.

Упродовж трьох днів візиту країна буде фактично паралізована надзвичайними заходами безпеки. На вулиці Єрусалима виведено 10,5 тисячі поліцейських. Буш та 200 супроводжуючих осіб мешкатимуть у престижному готелі «Цар Давид», що в центрі Єрусалима. Для високого гостя виділено апартаменти вартістю 2600 доларів за добу, в яких свого часу зупинялися єгипетський президент Анвар Садат, йорданський король Хусейн та подружжя Клінтонів. Готель «нашпигували» тоннами апаратури безпеки, яку доставили на восьми вантажівках. Вартість заходів безпеки — 25 тис. доларів за кожну годину, яку Буш проведе в Ізраїлі.

Головною темою триденних переговорів з ізраїльськими та палестинськими лідерами буде просування мирного процесу на Близькому Сході, початок якому поклала минулорічна конференція в американському місті Анаполіс.

Згоріли 40 південнокорейців

Майже півдоби пожежники боролися з вогнем, що вирував на складі з фарбами у південно–корейському місті Ічхон. Станом на вчора, за даними «Ассошіейтед пресс», 40 людей загинули у вогні. 21 робітнику, які саме проводили реконструкцію застарілої будівлі, вдалося врятуватися.

Мартиролог Кенії

За даними кенійської опозиції, яка намагалася оспорити результати президентських виборів 27 грудня, після яких, власне, у країні й почалися масові протести та безпорядки, до вчора загинуло близько тисячі осіб. Влада Кенії стверджує, що серед убитих — 486 людей. Тікаючи від громадянської війни, Кенію залишили 225 тисяч громадян, констатує Сі–Ен–Ен.

Без «Золотих глобусів»

65–ту церемонію вручення «Золотих глобусів», других за престижністю після «Оскарів» кінематографічних нагород США, яка мала відбутися 13 січня в Беверлі–Хіллз, відмінено. Причина — страйк американських сценаристів, що триває з 5 листопада. Профспілка «Гільдія американських сценаристів» погрожує зірвати церемонію в разі спроби її проведення. Страйк підтримали номіновані на цьогорічні «Золоті глобуси» актори. У підсумку 13 січня організатори церемонії — Голлівудська асоціація закордонної преси — обмежаться годинною пресовою конференцією. Щорічна церемонія, яка транслюється телемережею Ен–Бі–Сі, приносила організаторам п’ять мільйонів доларів прибутку.

Білл Гейтс залишає «Майкрософт»

Найбагатша людина світу, глава корпорації «Майкрософт» Білл Гейтс збирається в липні цього року піти зі своєї посади. Таку заяву Гейтс зробив увечері минулої неділі на відкритті виставки побутової електротехніки у Лас–Вегасі. Гейтс заявив, що незмінно працює в «Майкрософт» із 17 років і настав час іти, хоча йому «дуже бракуватиме шоу». Магнат, імовірно, присвятить своє подальше життя благодійній діяльності.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>