Пішки по снігу

04.01.2008
Пішки по снігу

Сноубордисти у Карпатах.

Період зимових канікул у більшості асоціюється з активним відпочинком десь у горах чи, принаймні, в красивій місцевості, де є невеликі схили: катання на лижах, санках, сноубордах... Звичайно, весь необхідний спортінвентар можна взяти і в прокаті на гірськолижних базах, але можна ж, погодьтесь, і свій мати.

Сьогодні ми вирішили розібратися, як не помилитися у виборі лиж, санчат, ковзанів тощо.

 

Я сама сюди дійшла — на лижах...

Розмову про активний зимовий відпочинок варто починати з лиж. Хоча б тому, що цей вид дозвілля найпопулярніший на засніжених гірських схилах. Я кожну зиму намагаюсь опанувати цю науку... і ніяк не можу. Згадую, як перші свої спроби робила на старих мукачівських лижах «Бескид», які тато тоді називав найкращими. Нині придбати такі раритетні лижі можна хіба що випадково і аж ніяк не в престижних магазинах спортивних товарів.

Сучасні лижі відрізняються від «радянських» тим, що виготовлені зі спеціального пластику (чи пластичних матеріалів), і це має свої переваги. Наприклад, він не намокає і до нього не пристає сніг, окрім того, пластик покращує ковзання лижі. Серед сучасних виробників якісних лиж слід назвати: Rossignol, Atomic, Fischer, Salomon, Head, K2, Dynastar, Volkl, Stokli, Nordica, Dynamic, Elan, Kneissl, Extrem.

«Якщо ви твердо вирішили купувати лижі, то маєте, перш за все, визначитись, для якого катання вам вони потрібні», — зауважили у пункті прокату гірськолижного спорядження курорту «Буковель». Усі гірські лижі, за словами знавців, можна поділити на три категорії: спортивні, лижі для туристичного катання, що не використовуються професіоналами, та спеціальні лижі. Спортивні, наприклад, призначені для підготовлених лижників, які не бояться високих і крутих схилів. Туристам та недосвідченим спортсменам, швидше за все, запропонують універсальні лижі, що мають усі характеристики спортивних. При розробці таких лиж велику увагу звертали на легкість при виконанні поворотів та легку керованість на невеликій швидкості.

Згідно з правилами, довжина лижі підбирається за формулою «зріст+20(30) см».

Деякі моделі сучасних лиж продають одразу з кріпленням, проте є й такі, які мають лише підготовлену під нього ділянку. Якщо її немає, стверджують знавці, для лиж підходить будь–яке кріплення. Встановлювати кріплення на лижі має лише майстер у сервісному центрі чи принаймні в майстерні, де є спеціальні шаблони з установки кріплення різних виробників.

Палиці до лиж , так само, як і черевики, продають окремо: потрібен ретельний підбір індивідуально для кожного спортсмена.

У кожному спортивному магазині вам пояснять, що палки обирають за схемою «зріст мінус 20 см». Тому особливих проблем при виборі не повинно виникати. Вартість гірськолижних палиць, залежно від виробника та матеріалу, коливається у межах від 130 до 200 грн.

Снігова дощечка та крижані «ніжки»

Молоде покоління дедалі більше захоплюється катанням на сноуборді (у перекладі з англійської — «снігова дошка»). Бо, на відміну від лиж, ця розвага можлива як на гірських чи звичайних схилах, так і на паркових гірках. Здавалося б, усе просто: ніяких палиць, черевиків та кріплень. Але це тільки на перший погляд. Сноуборд — така ж складна конструкція, як і лижі.

Виготовляється дошка також із спеціальних пластичних матеріалів, стійких до ударів. Сноуборди для професіоналів більш жорсткі, ніж для початківців. За розмірами та формою снігові дошки фактично однакові.

Так само, як і деякі лижі, сноуборд продається зазвичай без кріплення та черевиків. (Про взуття для лиж та сноуборду йтиметься далі). Проте якщо гірськолижне кріплення виготовляють переважно з того ж самого матеріалу, що й самі лижі, то окремі частини кріплення для снігової дошки вироблені зі спеціального нейлону, легкого алюмінію, 3D–матеріалу, шкірзаму тощо.

Любителям більш спокійного відпочинку на зимовій кризі доречно придбати ковзани. Звичайно, на кожному льодовому стадіоні їх можна взяти й у прокат, але лише уявіть: скільки людей щодня «проходить» через ці «громадські» ковзани! До того ж, у порівнянні з вищеназваними дощечками, вони коштують значно дешевше, та й імовірність зламати їх дуже мала.

У спортивних магазинах та на ринках можна придбати як фігурні ковзани, так і хокейні (фігурні ковзани довші та мають «зубчики», «підошва» ж хокейних — пряма), для дітей і дорослих. Пам’ятайте: якими б красивими не були ковзани, вони мають чітко відповідати розміру вашої стопи та щільно на ній «сидіти».

«Чий туфля»?

Без спеціальних чобіт на сучасних «модних» лижах далеко не заїдеш, як і на сноуборді. Так вимагають правила.

До речі, думка про те, що гірськолижним черевикам не більше 10 років, хибна, адже перший склопластиковий лижний чобіток придумав американець Боб Лендж ще в 1963 році. І завдяки цьому ноу–хау свого часу отримали перемогу такі легендарні лижники, як Ненсі Грін та Бернардо Руссі. На думку багатьох експертів, спортивні черевики Lange і досі тримають лідерство на ринку за критеріями якості та надійності.

До підбору гірськолижного та сноубордистського взуття треба підійти так само серйозно, як і до лиж чи дошки. Адже, за великим рахунком, воно відіграє важливу роль під час спуску. «На чоботях, чи то лижних, чи то сноубордистських, — зауважили у столичному магазині спортивних товарів, — не варто економити. Головне — підібрати таке взуття, яке не лише було б зручним, а й добре фіксувало ногу та надійно кріпилося до дошки, а в разі падіння — швидко відстібалося від неї».

Гірськолижні черевики, призначені для швидкісних спусків, виготовляються зі спеціального пластика, що має так зване «ударне» покриття. Ззовні вони укомплектовані додатковими механізмами: як правило, це чотири мікрометричні кліпси з системою швидкого регулювання та «петля» для легкого надівання. Деякі чоботи мають додаткові наліпки з легкого пластика на стопах товщиною 12 мм. Вони, за словами консультантів магазину спортивних товарів, роблять чобіт зручнішим.

Сноубордистські черевики відрізняються від гірськолижних перш за все тим, що виконані не з пластику, а зі шкіри та спеціальної тканини. Вони схожі на звичайні зимові чоловічі чоботи.

Взуття для сноуборда значно легше за гірськолижне, але також поділяється «за статтю» — є чоловічі і жіночі черевики. Проте є ще й універсальні моделі (підходять як дівчатам, так і хлопцям) та для дітей.

... Люби й санчата возити

Якщо у вас все–таки не вийшло підкорити гірський схил на лижах чи сноуборді, не засмучуйтесь, адже є чудова альтернатива — санчата. Бо і в такий спосіб можна подолати засніжену гору на великій швидкості і з адреналіном в крові. Тим більше, що деякі гірськолижні курорти пропонують для санного спуску не менш круті та довгі шляхи, ніж лижні. Окрім того, з усіх «альтернативних» розваг санчата — найбезпечніші, бо якщо й доведеться падати, то завдяки їх невеликому «зросту», майже від самої землі. Та й виглядає це, на відміну від лижних чи сноубордних падінь, не страшно, а смішно.

Якщо раніше у магазинах можна було побачити санки тільки на алюмінієвих полозах з дерев’яними дощечками, то сьогодні можна обрати і дерев’яні, й пластикові, і плетені, надувні санчата.

Дерев’яні санки приваблюють людей не «віком», а переважно красивим зовнішнім виглядом. Такі санки виготовляють здебільшого з бука і зверху покривають лише лаком. Призначаються дерев’яні санчата, так само, як і плетені, не для катання з високих гірок. До речі, плетені санки — своєрідний ексклюзив, вони не представлені у широкому продажу, адже виготовляються з лози вручну. Такий «транспорт» може коштувати до тисячі гривень.

Санчата з морозостійкого пластика — це, якто кажуть, останній вибрик моди. Вони дозволяють розвивати велику швидкість і можуть вміщувати і одного «пасажира» (санки–лопатка), і двох. Для любителів гострих відчуттів — ідеальний варіант.

Для спуску з гірських схилів також добре підходять надувні санчата. Вони надзвичайно легкі, виготовлені з морозостійкого матеріалу та витримують до 50 кг ваги (виробники не рекомендують надувні санчата дітям до семи років).

Модерні санки бувають різної форми, для різної кількості людей різного віку. Окремі «екземпляри» взагалі мають «гальма», «кермо» і «спинку». Проте, якими б «навороченими» не були санки, вони мають бути, перш за все, легкими, невисокими, міцними та стійкими (чим нижчі санки, тим стійкіші).

Головне, пам’ятайте: будь–яке спорядження, чи то гірськолижне, чи сноубордистське, чи ковзанярське, чи санне, перш за все, має бути зручним і надійним.

 

ЦІННИК

ЛИЖІ (без черевиків та палиць) (залежно від виробника, виду та сезонних знижок): 507—6000 грн.

СНОУБОРД (дошка без кріплення та черевиків): 300—2000 грн.

САНЧАТА

Пластикові: 65—400 грн.

Пластикові «санки–лопатка»: 20—100 грн.

Дерев’яні: від 215 грн.

Металеві: від 100 грн.

Плетені: близько 400 грн.

Надувні: близько 50 грн.

ЧЕРЕВИКИ

Гірськолижні (чол. та жін.): 600—1 500 грн.

Сноубордистські (чол. та жін.): 200—600 грн.

КОВЗАНИ

Чоловічі хокейні: 125—700 грн.

Чоловічі фігурні: 100—500 грн.

Жіночі фігурні: 95—400 грн.

АКСЕСУАРИ

Гірськолижні палки: 130—200 грн.

Гірськолижні окуляри: 250—800 грн.

Захисний шолом: 500—1 100 грн.

Захисні шорти: 315 грн.

Кріплення для сноуборда: від 500 грн.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>