НОВИНИ ПЛЮС

04.01.2008

Іран зустрів Новий рік стратами

В Ірані повішено 13 осіб, засуджених до смертної кари за різні злочини. З червня минулого року в Ірані було виконано 55 страт. Тегеран не дослухається до закликів світовоюї спільноти скасувати смертну страту.

Тим часом Китай, де щороку страчують більше злочинців, ніж у решті світу, з 1 січня стає гуманнішим до засуджених: смертна кара буде виконуватися переважно шляхом введення ін’єкції, а не через розстріл. Про це повідомив учора віце–президент Верховного народного суду Чжан Сяньчань. Правозахисна група «Міжнародна амністія» констатує, що, за її даними, в Китаї впродовж 2006 року було страчено 1010 осіб.

Газ проти «оранжистів»

Поліція Кенії застосувала водомети та сльозогінний газ проти учасників несанкціонованого мітингу на підтримку екс–кандадата в президенти Райли Одінги, котрі вважають незаконним переобрання чинного президента країни Мваї Кібаки на другий термін. Одінга, лідер «Помаранчевого демократичного руху», обіцяв вивести на вулиці Найробі мільйон людей, але його заклик підтримали кількасот прибічників. Мешканці Кенії охоплені страхом, оскільки лише в ніч із середи на четвер у Найробі загинули 22 особи, а загальна кількість жертв міжетнічних сутичок, які розпочалися після президентських виборів 27 грудня, до учора сягнула 330. 70 тисяч кенійців змушені залишити свої домівки.

Розслідування вбивства Бхутто

Президент Пакистану Первез Мушарраф повідомив, що до розслідування вбивства лідера опозиції Беназір Бхутто буде залучено британський Скотленд–Ярд. Міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер, який першим із західних дипломатів після вбивства Бхутто відвідав Ісламабад, також запропонував допомогу французьких слідчих. Речник Держдепартаменту США Шон Маккормак учора також повторив американську пропозицію брати участь у розслідуванні. Наразі відомо лише те, що виконавцями вбивства були двоє чоловіків, один здійснив смертельні постріли в лідерку опозиції, а другий завершив справу потужним вибухом. Хоч як дивно, але керівництво Пакистанської народної партії, главою якої була Бхутто, різко виступило проти участі Скотленд–Ярду в розслідуванні вбивства. Вони наполягають на залученні незалежних слідчих від ООН, як це було 2005 року: під час розслідування вбивства екс–прем’єра Лівану Рафіка Харірі.

Росія відмовляється від заробітчан

2008 року Федеральна міграційна служба (ФМС) дозволить працювати в Росії двом мільйонам трудових мігрантів, що втричі менше, ніж у минулому році, повідомляє агенція «Інтерфакс» з посиланням на заяву ФМС. Для порівняння, 2007 року уряд дозволив безвізовий в’їзд шести мільйонам громадян СНД та 308 тисячам трудових мігрантів з країн, із якими Росія має візові відносини.

Мартиролог убитих журналістів

У 2007 році у світі було вбито 86 журналістів, більшість — в Іраку. Такі дані оприлюднила вчора міжнародна організація «Репортери без кордонів». У порівнянні з 2002 роком, коли було вбито 25 журналістів, цифра загиблих зросла на 24 відсотки. Втрати минулого року — найбільші за останні 13 років. Крім того, як констатують «Репортери», минулоріч 887 журналістів було заарештовано, а 67 — викрадено.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>