В очікуванні на Міхо?

04.01.2008
В очікуванні на Міхо?

Завтра в Грузії відбудуться дострокові президентські вибори. Змагаються семеро кандидатів — діючий президент Михаїл Саакашвілі, Леван Гачечиладзе (рух «Свобода»), Давид Гамкрелідзе (партія «Нові праві»), Шалва Нателашвілі (Лейбористська партія), Ірина Сарішвілі (политичний рух «Імеді») та Георгій Маїсашвілі (Партія майбутнього). Сьомий кандидат — скандально відомий Бадрі Патаркацишвілі — спочатку заявив про те, що знімає свою кандидатуру і 4 січня подасть відповідну письмову заяву до ЦВК, але в останню мить «передумав» і залишився у списку претендентів.

 

Оглядачі вважають, що другого туру не уникнути. Найвірогіднішими суперниками стануть Саакашвіші та Гачечиладзе.

Право на участь у виборах мають 3,4 мільйона виборців у Грузії та за її межами. Йдеться також про грузинських вояків, які служать в Іраку та Косові. Другого січня до бази в Аль–Куті вилетіли три представники ЦВК та чотири спостерігачі від політичних партій, які спостерігатимуть за голосуванням більш ніж двох тисяч грузинських військовослужбовців у Іраку. Відповідний контингент, озброєний урнами та печатками, висадився і в Косові, де перебувають 500 грузинських військовослужбовців.

МВС Грузії, зі свого боку, пообіцяло не допустити безпорядків під час проведення виборів. «Ми, поліція, даємо гарантію того, що нікому не надамо можливість, незважаючи на хороше фінансування та організованість, спровокувати безпорядки та заворушення в країні. Ми попередимо всі подібні дії», — запевнив міністр внутрішніх справ Вано Мерабішвілі. Міністр юстиції Грузії Ека Ткешелашвілі в останній день минулого року запевнив, що влада гарантує всім кандидатам у президенти рівні можливості ведення передвиборчої кампанії. У цьому також запевнила т. в. о. президента Грузії Ніно Бурджанадзе. «Всі, хто своїми діями кине тінь на справедливість і демократичність виборів, будуть жорстоко покарані», — цитує її агенція «Новості–Грузія».

Більшість грузинських та закордонних експертів вбачає в цих виборах одну спільну рису: вперше в новітній історії Грузії, починаючи з 1991 року, важко передбачити переможця виборів. За словами політолога Паати Закареїшвілі, в травні 1991 року ніхто не мав сумнівів у перемозі Звіада Гамсахурдії. Легко було прогнозувати результати виборів 2000 року, коли президентом став Едуард Шеварднадзе. Не було сумнівів і 2004 року, коли після «революції троянд» президентом обрали Михаїла Саакашвілі. А цього разу, на думку експертів, шанси рівні принаймні у двох претендентів: кандидата від Національної ради об’єднаної опозиції, 43–річного Левана Гачечиладзе, та чинного президента, 39–річного Михаїла Саакашвілі. Саме виходячи з цього вважають цілком імовірним другий тур виборів. «Навряд чи хтось із кандидатів у першому турі зможе набрати більш як 50 відсотків голосів, — пояснює керівник неурядової організації «Грузія в НАТО» Шалва Пічхадзе. — А якщо відбудеться другий тур і в ньому розгорнеться боротьба між Саакашвілі і Гачечиладзе, то перемогу, вважаю, отримає опозиційний кандидат». Підстави для такого висновку політолог знаходить у заявах противників Саакашвілі, які готові об’єднатися навколо будь–кого, хто в першому турі покаже найкращий результат, щоб єдиним фронтом виступити проти кандидата від правлячої партії.

Грузинам дуже важко зробити свій вибір, оскільки виборча кампанія була проведена в максимально стислий термін — фактично за місяць з лишком. Ті з грузинів, які підтримують опозицію, передусім «винного барона» Левана Гачечиладзе, розраховують, що він, виходячи з власних бізнесових інтересів, нормалізує відносини з Росією і їм, «маленьким грузинам», знову можна буде продавати мандарини в Москві. Інша половина виборців виходить із прагматичних міркувань: вони вже знають, чого чекати від Саакашвілі і не хочуть міняти його на красиві, але нездійсненні обіцянки.

Професійних опитувань громадської думки в Грузії практично немає. А ті, що є, виглядають явно замовними і показують зовсім протилежні результати. Тиждень тому газета «Резонанс» подала результати опитування 900 читачів, третина з яких не визначилася зі своїм вибором, п’ята частина приховує його, 20 відсотків підтримують Саакашвілі та 16 — Гачечиладзе, опитування Центру соціологічних досліджень BCG показало: Саакашвілі — 54 відсотки підтримки, Гачечиладзе — 15, а решта кандидатів не набирають і 10 відсотків.

Дивно, але єдине більш–менш представницьке дослідження громадської думки в Грузії 19—26 грудня провели фахівці з України — співробітники Українського інформаційно–аналітичного центру «Спільна європейська справа». Принаймні високу оцінку професійності їхніх досліджень дають грузинські ЗМІ. Отже, за результатами опитування 2400 респондентів у різних регіонах Грузії, Леван Гачечиладзе набирав 30,8 відсотка, Аркадій Патаркацишвілі — 17,6, Михаїл Саакашвілі — 16,5, Шалва Нателашвілі — 6,9, Давид Гамкрелідзе — 4,5, Георгій Маїсашвілі — 1,3 та Ірина Сарішвілі — 0,2. При цьому 18,3 відсотка опитаних не визначилися з вибором, а 3,9 відповіли, що не прийдуть 5 січня на дільниці. Статистична похибка опитування становить не більш як три відсотки. Тобто, за результатами цього опитування, другого туру виборів не уникнути, робить висновок керівник Центру Леонід Бєлоусов.

«Ще однією особливістю теперішньої кампанії є її різко конфронтаційний характер. За таких умов очки, як правило, заробляє опозиція, а влада готова застосувати будь–які заходи, щоб залишитися при владі. Важливо, щоб громадяни не допустили силового сценарію виборчої кампанії, адже від долі виборів у Грузії залежить не лише демократія в цій країні, а й загалом на Кавказі», — резюмував Бєлоусов. Агенція «Новості–Грузія», яка подає наведені вище результати опитування, наголошує, що співробітники Центру «Спільна європейська справа» не розголошують, на чиє замовлення проводили соцопитування.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>