Піонерам і пенсіонерам

04.01.2008
Піонерам і пенсіонерам

Міністр праці Людмила Денисова. (Фото Укрінформ.)

Щоб довкола новорічно–різдвяної ялинки танцювалось веселіше, міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова у перші дні 2008 року повідомила про підвищення пенсій. Щоправда, в січні виплати тим, хто перебуває на заслуженому відпочинку, залишаться на рівні грудневих, адже з бюджетом, як ми пам’ятаємо, депутати ледь встигли вскочити в останній вагон року, що вже минав. Доплату за січень пенсіонери отримають пізніше, а вже з лютого все піде як по маслу — згідно з перерахунком.

«Заяву про перерахунок пенсій писати нікому не доведеться — все буде зроблено автоматично, — запевнила БЮТівка Денисова. — А якщо пенсіонер раптом захоче звернутися по консультацію, він повинен негайно її отримати і не стояти в черзі по півдня, як це бувало раніше». Міністр оголосила про свою вимогу виплачувати соціальну допомогу вчасно й без затримок, організувавши роботу регіональних відділень Пенсійного фонду так, аби їх відвідувачі не відчували дискомфорту і не гаяли час.

Людмила Денисова нагадала, що з 1 січня 2008 року починається черговий етап пенсійної реформи. Зокрема, заплановано підвищити коефіцієнт за кожний рік трудового стажу. Такий коефіцієнт з поточного місяця становитиме 1,2, а з 1 жовтня 2008 року — 1,35. Крім того, збільшується заробітна плата для нарахування пенсій — тепер відлік починатиметься з 928 гривень (замість 306, як це було у 2004 році, під час останнього перерахунку пенсій). Відправну цифру, з якої починається обрахування пенсій, уряд Тимошенко, таким чином, збільшив більш ніж у три рази, підкреслила Денисова.

Поза цим є новини і для породіль. У 2008 році допомога при народженні першої дитини становитиме 12 тисяч 240 гривень, при народженні другої — 25 тисяч, третьої та наступної — 50. Такі цифри закладені у держбюджеті, прийнятому Верховною Радою 28 грудня.

Щоправда, бюджет передбачає розбивку згаданих сум на дві частини. Батьки немов­ляти отримають одночасно 4 тисячі 800 гривень (якщо це перша дитина), 4 тисячі 840 гривень (якщо друга) та 5 тисяч (якщо третя або наступна). Решта суми виплачуватиметься рівними долями протягом 12 місяців (перша дитина), 24 (друга дитина) або 36 (третя).

А ще нинішні урядовці нагадують, що вперше матеріальна допомога при народженні дитини була введена також Кабміном під керівництвом Юлії Тимошенко — 1 квітня 2005 року. Тоді вся сума становила 8,5 тисячі гривень.