НОВИНИ ПЛЮС

03.01.2008

«Нафтогаз» на межі банкрутства?

НАК «Нафтогаз України» перебуває на межі банкрутства. Про це заявила після зустрічі з головою «Нафтогазу» Олегом Дубиною Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко. «Компанія не має затвердженого балансу газу на 2008 рік і має таку кредиторсько–дебіторську заборгованість, яка свідчить про те, що фінансове здоров’я компанії не забезпечене», — цитує Прем’єрку УНІАН. Інформацію про те, що в підземних сховищах накопичено близько 30 млрд. кубометрів газу, Тимошенко назвала неправдивою. За її словами, «Нафтогазу» в цих сховищах належить «нуль ресурсів», а той газ, який туди закачаний, — власність «сумнівних комерційних структур». Прем’єр–міністр припустила, що за допомогою штучної процедури банкрутства «Нафтогазу» українську газотранспортну систему планували передати сумнівним компаніям, які «готові були за борги забрати все, що є в державі, для забезпечення постачання і транспортування природного газу». Тимошенко запевнила, що уряд докладе всіх зусиль, аби упередити цю ситуацію.

«Блакитний вогник» подорожчав на третину

Із 1 січня 2008 року Україна купуватиме імпортний природний газ за ціною 179,5 долара за тисячу куб. м. Це на 38,08 відсотка більше, ніж у 2007–му. Також цього року зростає ставка транзиту палива територією України з 1,6 долара за тис. куб на 100 км відстані до 1,7 долара. Таким же тепер буде для України й тариф на транзит палива територією Росії.

У Луценка поменшало заступників

Кабінет Міністрів скоротив кількість посад заступників міністра внутрішніх справ. Зокрема, постановою уряду від 24 грудня 2007 року скорочено посаду заступника міністра у зв’язках із Верховною Радою та іншими органами державної влади, а також заступника міністра — директора департаменту фінансових ресурсів та бухгалтерського обліку.