Із частково комуністичним завзяттям

03.01.2008

Перед Новим роком Верховна Рада побила всі рекорди. Депутатам так не хотілося сидіти в сесійній залі під час вихідних, що пропозицію спікера Яценюка запланувати остаточне голосування по бюджету на неділю, 30 січня, не довелося навіть розглядати. Незважаючи на численні перерви, консультації й суперечки, парламент уже о 21–й годині п’ятниці, 28 грудня, ухвалив закон про Держбюджет–2008, а також зміни до деяких податкових та соціальних законів у першому, другому читанні і в цілому. 235 голосів «за» під час остаточного голосування, крім коаліції, забезпечили восьмеро комуністів.

Щоправда, згодом дехто із «відступників», яких місцеві обкоми КПУ вже пропонують виключити з партії, заявив, що насправді за бюджет не голосував. «Я з 24 грудня офіційно на лікарняному і перебуваю в Сімферополі, тому ні очної, ні заочної участі в голосуванні не брав і брати не міг», — стверджує, наприклад, Леонід Грач. Та в будь–якому разі, як свідчить елементарний арифметичний підрахунок, навіть без цієї «чудової вісімки» бюджет ухвалений, адже фракції парламентської більшості забезпечили 227 голосів (включно з Іваном Плющем). «За» була навіть картка хворого «НУНСівця» Івана Сподаренка. Не так випадково проголосував Іван Заєць.

Фракція Блоку Литвина, яка о 3–й годині дня підтримала проект бюджету в першому читанні, під час завершального голосування жодної кнопки «за» не натиснула. Як пояснив сам Володимир Литвин, його обурила поведінка спікера Яценюка. Той нібито порушив домовленості, пообіцявши надати фракції БЛ слово для виступу й не зробивши цього. У відповідь на цю заяву коаліційні депутати почали скандувати «Ганьба!», але Голова ВР їх зупинив: «Не ганьба, Володимире Михайловичу, продовжуйте. Бо ще не одне голосування доведеться проводити».

Яценюк також закликав колег із БЮТ і «НУНС», які на радощах почали обніматися й вітати одне одного, радіти не надто бурхливо. «Це перемога, але не така велика, як ми думали. Ви ж не для себе голосували, а для цілої країни. Усе одно через два місяці доведеться переписувати», — нагадав спікер.

Справді, вже 1 березня Верховна Рада розгляне бюджет у новій редакції, а до того часу і законодавці, й уряд матимуть змогу пропонувати свої зміни до цього вельми «сирого» й недосконалого наразі документа. А наступне засідання парламенту призначене на 15 січня. З 8–го по 11–те число нардепи «працюватимуть» у комітетах та фракціях.

Президент Ющенко, хоч і поїхав відзначати новорічні свята у Карпати, свій підпис під законом про Державний бюджет–2008 поставив уже 30 грудня вранці. І хоча головний фінансовий документ країни в його нинішньому варіанті не критикує хіба що лінивий, наразі основний позитив — що він узагалі існує, особливо з огляду на те, в які стислі строки цей бюджет народжувався. «Ми зробили те, про що не можна було і мріяти, — потішилася 29 грудня на засіданні Кабміну Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко. — За десять днів створили новий бюджет, узгодили його з депутатами і фракціями, міністерства внесли свої зауваження... І це, безумовно, прекрасне закінчення року.

«Спринтерський» «кошторис» Тимошенко назвала «бюджетом розвитку», оскільки по різних напрямах було виділено додатково 10 млрд. гривень. Зокрема, за словами Прем’єрки, зросло фінансування на культуру і науку.