Рада замість парламенту?

29.12.2007

Президент Віктор Ющен­ко утворив Націо­нальну конституційну раду й поклав на неї підготовку проекту нової редакції Конституції України. Відповідний указ розміщено на сайті глави держави. «Такий крок Віктор Ющенко здійснив з метою посилення конституційних гарантій захисту прав і свобод людини і громадянина, створення збалансованої системи державної влади, підвищення ролі місцевого самоврядування та напрацювання пропозицій щодо системного вдосконалення Конституції», — повідомляє прес–служба Президента. НКР очолюватиме сам Ющенко.

Комісія, яка напрацьовуватиме конституційні зміни, залучатиме до роботи представників різних політичних сил, громадськості, провідних фахівців у галузі конституційного права, інших науковців. Персональний склад Конституційної ради буде сформовано з урахуванням пропозицій політичних партій та блоків, які мають фракції у парламенті, інших політичних партій, пропозицій ВР Криму, обласних, Київської та Севастопольської міських рад, Національної академії наук України, правозахисних громадських організацій. Склад НКР затверджуватиме Президент. Пропозиції стосовно кандидатур мають бути подані до 15 січня. Відповідно до ука­зу, організаційне забез­печення діяльності ради покладено на секретаріат Президента, фінансове та матеріально–технічне — на Державне управління справами.

 

ПОЯСНЕННЯ

Країні потрібна оновлена Конституція, заявив Президент на позавчорашній прес–конференції. «Та політична парламентська криза, яка забрала багато перспектив України, принаймні в контексті економіки, фінансів, торгівлі, підвела до висновків, що ухвалення змін до Конституції і скасування тих протиріч, які привнесені змінами 2004 року, є одним із нагальних питань», — вважає Ющенко.

На думку глави держави, новий Основний закон треба ухвалювати на загальнонаціональному референдумі, а не у Верховній Раді, як попередню Конституцію. Наголосивши, що серйозно ставиться до парламентських і громадських ініціатив із цього питання, Ющенко висловив переконання: «Перший крок із формування нової Конституції має зробити Національна конституційна рада».

«Треба зробити урок із подій 2004 року, — зауважив В.Ю. — Конституція не повинна писатись під когось, а повинна пройти такі процедури, які б виглядали прозорими, відкритими і викликали б довіру до нового Основного закону». Втім парламент теж не повинен бути відлучений від формування нової редакції Конституції — навпаки, Президент пообіцяв робити все, аби Верховна Рада брала в цьому процесі активну участь.