Акела схибив? Чи убив одразу двох зайців

26.12.2007

Перші коментарі, які пролунали зі стану «Регіонів» після оприлюднення указу Президента про призначення Раїси Богатирьової секретарем Ради національної безпеки й оборони, були цілком схвальними. «Ми раді цьому призначенню й знали про це ще зранку, — запевнила в понеділок після оприлюднення імені нового секретаря РНБО одна з речниць ПР Ганна Герман. — Це призначення ще раз підтверджує те, що Президент налаштований на об’єднання країни».

Однак іще через кілька годин лідер Партії регіонів Віктор Янукович висловив цілком протилежну позицію. За його словами, ПР оголосила про перехід в опозицію, тому не може брати жодної участі в керівництві державою. «Ми не можемо очолювати державні інституції, які будуть реалізовувати програми, що не збігаються з нашим баченням перспективи України. Це — принципове питання, — підкреслив Янукович. — Наша позиція, наші цілі і наша стратегія не дають нам політичного права брати будь–яку участь у керівництві державними інститутами і погоджуватися на будь–які посади. Я переконаний, що в такому ставленні до факту появи указу Президента про призначення Раїси Богатирьової секретарем РНБО (без її на це згоди) мене підтримають члени президії політради».

А коментарі «окремих членів нашої партії» (себто, зокрема, й «схвальної» Герман) Янукович назвав особистою думкою тих, хто їх висловлював.

Політолог, директор центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв, який на виборах працював з «Регіонами», рішення Президента про призначення Богатирьової назвав «неадекватним». Єрмолаєв вважає, що перед таким призначенням Ющенко мав виступити зі зверненням до українського народу стосовно свого рішення сформувати певний баланс політичних сил. Таким чином, каже експерт, Президент змусив би Партію регіонів робити якісь кроки у відповідь. Але «Акела промахнувся», — констатував Єрмолаєв, зауваживши, що Президент цим призначенням «порушив правила і принципи політичної гри».

Нагадаємо, що новопризначена секретар Радбезу в ПР належить до «крила» Ахметова—Колесникова. А про те, хто в цій силі має більший вплив — офіційний лідер чи головний «гаманець» — можна здогадатися. Учора в партійному штабі, він же кінотеатр «Зоряний», проходило засідання політради ПР, на якому була присутня й Раїса Богатирьова. Доти вона «тримала інтригу». За словами тієї самої Ганни Герман, Богатирьова взяла на певний час «тайм–аут», аби визначитися з тим, чи приймати їй пропозицію Президента. При цьому Герман висловила впевненість, що якщо Богатирьова погодиться стати секретарем Ради національної безпеки й оборони, то розколу в Партії регіонів не буде.

Своїм рішенням політрада ПР дозволила Богатирьовій розтягнути «тайм–аут» до середи. Однак висновок цього керівного органу партії однозначний: Раїса Василівна не повинна погоджуватися на президентську пропозицію, – а точніше, вже призначення. За словами «регіонала» Василя Хари, тепер усе залежить від особистого рішення Богатирьової. Раніше вона вже нібито дала Президентові згоду, але вирішила ще порадитися з однопартійцями...