НОВИНИ ПЛЮС

25.12.2007

У Путіна є 5 начебто конкурентів

ЦВК Росії назвала прізвища шести потенційних кандидатів у президенти Росії. Це Дмитро Медведєв від «Єдиної Росії», Геннадій Зюганов від КПРФ, Володимир Жириновський від ЛДПР і Борис Нємцов від «Союзу правих сил», а також двоє самовисуванців — лідер руху «Народно–демократичний союз» Михайло Касьянов і лідер Демократичної партії Росії з реноме політичного авантюриста — Андрій Богданов. ЦВК не допустила до виборів колишнього радянського дисидента Володимира Буковського. Першим трьом претендентам від парламентських партій участь у виборах гарантована. А останні три допущені умовно і ще повинні бути офіційно зареєстрованими. Вони не репрезентують парламентські партії, тому повинні зібрати по два мільйони підписів громадян на свою підтримку.

Італійські крила отримають французи та голландці

Найбільша італійська авіакомпанія «Аль–Італія» дістанеться франко–голландському альянсу Air France–KLM. Таке рішення ухвалила рада директорів збиткової італійської компанії, яка щодоби втрачає мільйон євро. Французи та голландці обіцяють до 2015 року інвестувати в італійську компанію 6,5 млрд. євро, суттєво оновити її повітряний флот. За угодою, «Аль–Італія» збереже свою теперішню назву до 2017 року.

Непал без монархії

Уряд Непалу погодився скасувати монархію. Це є частиною угоди з колишніми маоїстськими повстанцями про їхнє приєднання до перехідної адміністрації країни. За цією угодою, Непал проголосить себе республікою після проведення у квітні наступного року парламентських виборів, на яких буде обрано 601 депутата національного парламенту. Маоїсти вийшли зі складу уряду у вересні цього року, оскільки не погоджувалися з існуванням у країні монархії. Угоду про скасування монархії та утворення федеративної демократичної республіки підписали всі провідні партії Непалу.

Непальці втратили довіру до монархії після кривавого палацового інциденту 2001 року, коли один із членів монаршої родини розстріляв з автомата родичів включно з шанованим у народі королем Бірендрою. І вже цілковито монархія втратила довіру, коли 2005 року новий король Г’янендра зробив спробу узурпувати владу.

Парламентські вибори в Таїланді

На парламентських виборах у Таїланді, які відбулися минулої неділі, перемогу здобула партія «Влада народу» екс–прем’єра Таксіна Чінавата. Але ця політична сила змушена буде шукати коаліційних союзників, бо набрала лише 228 із 480 парламентських місць.

Чінавата був відсторонений від влади 19 вересня минулого року в результаті державного перевороту під проводом військових. Путчисти звинуватили в корупції уряд та особисто Чінавату, який відтак перебуває у вигнанні в Гонконзі. Невідомо, чи дозволять йому тепер повернутися до країни і чи наважиться на це сам переможець виборів, оскільки проти нього порушено кримінальну справу. Втім діючий голова «Влади народу», 72–річний Самак Сундравей, уже заявив, що готовий очолити уряд, і запросив усі партії до участі в його формуванні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>