Магія новорічного настрою

21.12.2007
Магія новорічного настрою

Недаремно народна мудрість наголошує: «Як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш». Тому варто дуже постаратись і прикрасити свою оселю так, щоб сімейне свято стало незабутнім, а новий рік — щасливим.

 

Обери ж мене...

Як годиться, Новий рік починається з ялинки. Вона, як символ Всесвіту та засіб захисту домашнього вогнища від злих духів, користувалася повагою ще у древніх германських племен. Традиція ставити ялинку у своїй кімнаті на Новий рік незмінна та найулюбленіша.

Сезон продажу новорічних красунь уже розпочався. Bартість зеленого деревця висотою 1 метр зараз становить від 15 до 60 гривень. Тенденція така: чим вища ялинка, тим і ціна вища. Проте вартість новорічного деревця зростатиме і найвищою буде, як запевняють продавці, 29 та 30 грудня.

На Новий рік можна поставити і штучну ялинку. Тільки заплатити за неї доведеться як мінімум у шість разів більше. Натомість, ви позбавите себе мороки вимітати обпалі голочки по завершенні свят, вистачить такої ялинки на довгі роки та й совість вас мучити не буде за згублене деревце.

Якщо ж вас непокоїть відсутність лісового запаху хвої в синтетичної ялинки, то цю проблему вирішили щонайменше років п’ять тому, створивши спеціальний «одорант», який дозволяє створити «ефект присутності» живої ялинки.

Цього року на ринку «мертвих ялинок» новинка — клієнтам пропонують «музичну ялинку зі снігом». Принцип роботи ноу–хау дуже простий: біля підніжжя ялинки, що нагадує «шапку» перевернутої парасольки, висипають штучний сніг, який спеціальним компресором видувається нагору, створюючи ефект новорічного снігопаду. Ялинкові гілки вкриваються «снігом» під музичний супровід, запрограмований «деревом». Коштує така ялинка, залежно від висоти та ширини, від 5 тис. грн. У Києві такі ялинки мої знайомі бачили в «Епіцентрі».

«Конкурс краси»

Вибір прикрас для новорічної красуні сьогодні настільки великий та різноманітний, що доводиться з сумом пригадувати той «новорічний одяг» для ялинки, який ми родиною купували ще десять років тому. Найпопулярнішими, за словами продавців, цього року є іграшки з зображенням миші та у формі миші, символу наступного року. Не поступаються їм і небесні янголи, білі птахи та іграшки у вигляді різних звіряток. Проте, як запевняли мене нещодавно продавці новорічних прикрас, на ялинку вішати все, що завгодно, не можна. «Кожна куля, що висить на ялинці, символізує бажання того, хто її повісив. Тому перед тим, як прикрасити кулькою гілочку, треба щось побажати. Але не надто захоплюйтесь, треба пам’ятати, що бажань всього три», — розповіла Галина Михайлівна, продавець новорічних прикрас одного зі столичних ринків.

Придбати ялинкові іграшки можна і в спеціальних магазинах декору, і в універмагах, і на базарах, і в супермаркетах, і як не дивно, досить велику частину загального асортименту складають іграшки українського виробника. Вони й за якістю не гірші, і зовнішнім виглядом не поступаються. Українська скляна кулька стандартних розмірів коштує в середньому 5 гривень, китайський «пластиковий» аналог коштує так само (а то й дешевше), а італійська куля — удвічі дорожче. Ціна новорічної іграшки залежить від розміру та малюнка. «Гарячий сезон» продажу іграшок ще не настав, — запевняють продавці. — Як правило, це останні три дні перед святом». Відповідно ціни теж не остаточні. До речі, найдешевшу ялинкову іграшку мені вдалося знайти на базарі за 50 коп. — це переважно невеличкі кульки та іграшки у вигляді тваринок. А от найдорожчою з тих, які вдалося побачити, був великий шар з ручним розписом за 70 грн. у сувенірній крамниці.

Якщо ж ви прагнете побачити на ялинці ексклюзивну іграшку власного дизайну, це можна зробити, якщо...ви маєте достатню кількість грошей. ТОВ «Артель Санта Клауса» пропонує здійснити бажання і створити іграшку за вашим ескізом, будь–то куля з сімейним портретом, чи іграшка у вигляді зірки. Треба тільки мати бюджет на 1 тисячу екземплярів з розрахунку, що одиниця коштує від 5 у. о. Замовити ексклюзивну іграшку з ручним розписом у національному стилі можна на Андріївському узвозі в Києві. Тут в середньому за 50 гривень вам запропонують воістину справжнє ялинкове диво.

Асортимент ліхтариків, намиста, дощиків не менший від іграшкового. Лампочки в новорічних гірляндах можна обрати будь–якої форми — від традиційних кульок до зірок, свічок, санта–клаусів. Залежно від кількості лампочок та довжини гірлянди, електричні вогники коштують від 12 до 500 грн.

Різдвяний ярмарок

Погодьтесь, гарно прикрашена ялинка в порожній кімнаті має «самотній» вигляд. Інша річ, коли святково прибрана і вся кімната. Щоб створити казку в оселі, як стверджують декоратори, досить купити білих паперових квітів (або спеціальну ікебану), святкових свічок, серветок, виготовлених з соломи новорічних прикрас, кілька додаткових комплектів іграшок та сріблястої чи золотавої стрічки. За допомогою цих «прибамбасів» можна створити цікаві варіації для прикрашання вікон, столу, стін та меблів. Можна, звичайно, і не витрачати час на «майстрування» дива і придбати це все у готовому вигляді. У такому випадку вам доведеться викласти понад 100 грн. за одну ікебану.

Зерно споконвіку символізувало достаток у домі, тому різдвяні та новорічні вироби з пшеничної соломи вважались важливим атрибутом цих свят. Солом’яних козликів, янголяток, зірочок та пташок можна придбати в сувенірних крамницях за ціною від 10 до 25 грн.

Доречними на святковому столі будуть свічки. Їх у магазинах настільки багато, що часом важко вибрати потрібну модель. Необов’язково купувати високі та громіздкі свічники, адже можна обійтися більш «приземленими» варіантами. На столичному Троєщинському ринку я натрапила на свічник у вигляді зірки, всередині якої зі смаком були поєднані штучні ялинкові гілочки, малесенькі шишки та фігурка Діда Мороза. Все разом коштувало 15 грн. Гадаю кілька пар таких свічників оригінально прикрасять ваш стіл.

З–поміж інших, можна звернути увагу на свічники у вигляді склянок різних кольорів з вирізаними на стінках ялинками або іншими фігурками. На дні таких склянок розміщують малесеньку свічечку. Завдяки цьому можна спробувати проекспериментувати з освітленням кімнати. Пограти, так би мовити, у гру «світла та тіней». Коштують такі свічники разом зі свічками від 7 грн. на ринку, та від 20 грн. — у торговельних центрах.

Не забудьте про те, що в новорічну ніч до вашого вікна можуть «зазирнути» казкові гості — Дід Мороз, Снігуронька та чарівні олені. Комплект наліпок з новорічними «гостями» можна придбати в мережах магазинів «Метро», «Епіцентр» та ін. Коштують наліпки, залежно від розмірів, зображень та виробника від 25 до 100 грн. Ще 40 гривень раджу витратити на спрей, що імітує іній, — хоч апельсинам, хоч шишкам, штучним квітам чи гілочкам сосни він надасть новорічного вигляду.

Бал–маскарад

Пам’ятаю, як мама нещадно різала свою весільну сукню, аби пошити мені на шкільний новорічний ранок костюм сніжинки. Він вийшов дійсно прекрасний, але ж мамина сукня була втрачена... Тепер, на щастя, різати нічого не доводиться, адже в усіх супермаркетах та на базарах знайдете безліч карнавальних костюмів. І не лише для дітей, між іншим. «Найпопулярнішими серед костюмів є, безперечно, вбрання Діда Мороза та Снігуроньки, — розповіли «УМ» у ТЦ «Епіцентр». — Користуються попитом також різноманітні ковпаки, маски та капелюхи». За новорічний костюм доведеться викласти щонайменше 50 грн., але окремі карнавальні деталі дещо дешевші.

Цього року, втім як і минулого, дуже широкий вибір масок. Від супердорогих «венеціанських» до звичайних, з пап’є–маше, за 2 грн. «У лідерах продажу — маска щура, — ділиться Галина Михайлівна, продавець новорічних прикрас. — Найпростіша, лише з вушками, коштує 2 грн., а ця, що нагадує Міккі Мауса, — 40». «Венеціанські» маски можна придбати лише у торговельних центрах та сувенірних крамницях — за ціною від 80 до 500 грн.

І все, що б ви не використовували в декорі своєї оселі, повинне нагадувати про те, що наступаючий рік — рік Земної миші. А вона згідно з китайським повір’ям, любить усе красиве, витончене та практичне.

 

КОРИСНО

Традиційний різдвяний вінок можна зробити власноруч, зекономивши на цьому трохи грошей. Отож, для того, щоб прикрасити двері різдвяним вінком, треба кілька гілочок ялинок сплести між собою «косою». З’єднати кінці так, щоб утворилося коло. Прикрасити такого «бублика» можна не лише шишками, а й новорічними кульками та різнокольоровими бантами. Додайте до цього шедевра кілька, попередньо засушених, кружалець апельсину (апельсин можна висушити у духовій шафі, оптимальна температура для цієї «операції» — 40—50 градусів). Таким вінком можна прикрасити ванну кімнату, розмістивши його поруч із дзеркалом. До того ж, його можна декорувати ще й ароматизованими свічками у вигляді, наприклад, зірок. Так новорічний настрій буде з вами не лише за святковим столом.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>