Ігор Гринів: Недовіра все одно зберігається

19.12.2007
Ігор Гринів: Недовіра все одно зберігається

— Насправді це сталося ще під час виборів, коли народ проголосував за коаліцію «Нашої України» і Блоку Юлії Тимошенко, — каже Ігор Гринів. — Коли Центральна виборча комісія підтвердила такий результат, уже все було зрозуміло, і надалі просто тривали банальні торги . Це звичний, нормальний політичний процес для кожної країни, тому не треба сприймати його як щось непристойне. «Наша Україна — Народна самооборона» в даному випадку поводилися як професійні політики...

— Лише «НУНС» чи і його почесний голова також?

— Безперечно, насамперед ідеться про Президента. Саме Віктор Ющенко в першу чергу діяв як професійний переговорник, який виграв для себе, помоєму, максимально з того, що було можливо. І до останньої секунди витримав інтригу щодо того, чи буде все­таки голосування позитивним.

— І що ж виторгували до вівторка порівняно з минулою п’ятницею? На перший погляд, фактично все залишилося на тому ж рівні, як і було, але у п’ятницю до голосування так і не дійшло, а у вівторок — маємо Прем’єр­міністра Тимошенко.

— Думаю, після сьогоднішнього голосування «Наша Україна» не має аргументів, щоб не підтримати кандидатуру Юрія Єханурова на міністра оборони. А ще у п’ятницю, здається, «НУНС» мав занадто багато сумнівів з цього приводу...

— Пане Ігорю, вам, випадково, не відомо, чи існує все­таки між Юлією Тимошенко і Віктором Ющенком домовленість щодо підтримки кандидатури нинішнього глави держави на наступних президентських виборах?

— На жаль, зараз ситуація складається так, що жодні домовленості, тим паче довго­тривалі, не мають сенсу. І одна, й друга сторона мають достатньо підстав не довіряти одна одній. Бодай тому, що є сумний досвід порушення домовленостей з обох боків. Думаю, і Тимошенко, і Президент це добре розуміють.

— Як коаліція збирається надалі забезпечувати результативні голосування, якщо навіть у такий важливий день голосів назбиралося «впритик» 226? Люди ж хворіють, їздять у відрядження...

— Не виключено, що доведеться знову запроваджувати практику голосування у ВР лише в один певний день на тиждень, як це вже колись було. І в цей день організовувати стовідсоткову явку всіх депутатів від коаліції.

— Але колись саме демократи — тобто ті сили, які зараз утворили парламентську більшість — дуже критикували такий графік, затверджений тодішньою владою. І добилися, аби Верховна Рада знову повернулася до щоденних голосувань.

— Ну правильно, бо тоді вони були в опозиції і прагнули зірвати голосування провладної більшості. Знаєте, коли Леонід Кучма в першому скликанні став Прем’єр­міністром і пересів із сесійної зали до ложі уряду, його запитали: «Леоніде Даниловичу, чому ви, будучи депутатом, відстоювали одну позицію, а очоливши Кабмін, стали займати зовсім іншу?». І Кучма сказав, як на мене, ключову фразу: «Місце сидіння визначає кут зору».