Законне право внести розкладачку

19.12.2007

Отже, Юля, а з нею і деякі міністри, вчора вдруге увійшла в ту саму «річку» — Кабінет Міністрів. І вже вчора Юля могла заносити на сьомий поверх свою розкладачку. Цікаво, як із насиджених місць у Будинку уряду з’їжджали міністри Януковича та сам Прем’єр від Партії регіонів, для якого, нагадаємо, це також була «друга ходка» в Кабмін? Із цим запитанням «УМ» звернулася до господарського управління КМ.

Джерело, попросивши не вказувати його прізвище («адже уряди змінюються, а нам тут ще працювати і працювати»), повідомило: «Зараз у Кабміні все відбувається банально, як у фільмі: «протокол, здав—прийняв, розписався, претензій не маю». Передачу справ здійснюють відповідні служби. Як правило, міністр забирає свої речі ще в переддень втрати «хлібного місця». В основному це книги та подарунки; також знімають зі стін портрети свого безпосереднього керівника. За цим процесом пильно стежить інвентаризаційна комісія — аби випадково екс­господар не прихопив із собою нумеровану державну попільничку чи якийсь казенний словник. У такому випадку кошти за втрату майна вирахують із членів комісії».

Чи знає історія випадки, коли старий і новий господар урядового кабінету після передачі справ сідали за стіл випити чарчину за примирення з обставинами? Співрозмовник «УМ» із цього приводу повідомив: так, подібні випадки були (це вже дев’ятий уряд, котрий змінюється при нашому інформаторові), але «таке відбувалося символічно, навіть із гумором».

Цікаво, що в Кабміні є традиція залишати після себе у кабінеті якусь річ — на кшталт того, як ми кидаємо монетку в море зі сподіванням повернутися ще раз. Залишені речі зазвичай лишаються навіть після того, як новий господар зробить у кабінеті ремонт. Якщо взяти до уваги, що в новому уряді є люди, котрі вже займали міністерські посади, то така забобонність має повне право на існування.

Це стосувалося Будинку уряду на Грушевського, 12 та секретаріату КМ. Що ж до галузевих міністерств, то, як повідомили у деяких пресслужбах, головні менеджери цих відомств уже віддавна «сиділи на валізах». Чи є традиція брати щось на пам’ять? У Мінтрансі пожартували: їхній глава Рудьковський міг би прихопити, скажімо, дрезину. На ній, звичайно, не доїдеш до Парижа, але й особливого догляду вона не потребує. От лише переможці конкурсів краси на неї не клюнуть...