Хочу бути президентом!

15.12.2007

У рамках відзначення Дня місцевого самоврядування у Деснянській райдержадміністрації столиці за ініціативою Юрія Захаричева, до вчорашнього дня голови району, провели День відкритих дверей. Але, замість чиновників, двері журналістам відкривали школярі. Увесь день саме вони керували районом, взявши на себе обов’язки чиновників.

«Ідемо в мій кабінет, я вам усе розкажу, — запрошує усміхнений хлопець із жовтою хустиною на шиї, де синіми літерами викарбувано «Лідери Деснянського самоврядування». — Ой, а де ж мій кабінет?». Дев’ятикласник густо почервонів і почав шукати кабінет відділу містобудування та архітектури, де сьогодні виконує обов’язки заввідділом. Хлопчик виглядає трішки втомлено, та школяр чесно відпрацьовує свій робочий день. Навіть на телефонні дзвінки відповідає замість свого шефа, Григорія Беляковича, завідувача відділу містобудування. «Алло? — піднімає слухавку школяр, нарешті всівшись у м’яке крісло. — Він на виїзді. Щось передати?». Поклавши трубку, хлопець врешті знаходить час поговорити з нами. «Мене звати Сергій Олексійчук. Я — президент школи №147, вчусь у дев’ятому класі».— «Що вже сьогодні зробив на новій посаді?»— запитую Сергія. «Я ознайомився з мапою району, знайшов на ній свій дім», — вихваляється школяр.

...Не забарився і сам завідувач відділу, Григорій Белякович. «Він у нас зі всіма положеннями відділу ознайомився, чим займаємось, чим живемо...»— каже начальник. «Я переконався, що дуже багато архітектури у нашому районі змінено: старі будинки замінюють красиві нові, але не сподобався один архітектурний проект. Точніше, не сподобалось, як його переробили, — сміливо критикує школяр. — Та архітектура — це не моє. У школі найбільше люблю фізкультуру!» — «Та нічого, потоваришуєш із математикою, і буде з тебе гарний архітектор», — погладжує по голові хлопця Григорій Белякович.

Потрапивши у день відкритих дверей у стіни райради, неможливо не заглянути і до найвищого керівництва. Сам ініціатор дійства, Юрій Захаричев, захворів, а його дублер, школярка Ольга Дейнеко, якраз на виїзді. Тож ідемо до заступників. Охайно одягнений хлопець при краватці відкриває двері до кабінету. «Мене звуть Андрій Суровойський. Сьогодні я виконую функції першого заступника голови Деснянського району. До своїх прямих обов’язків я ще, правда, не приступав, — зізнається хлопець. — Але вже зранку я брав участь у загальній нараді, зібрались голови всіх відділів райдержадміністрації». За словами хлопця, протягом двох із половиною годин школярі спілкувалися з чиновниками, а ті, в свою чергу, надавали їм останні звіти. «Мені відомі проблеми Деснянського району: нестача двірників, погане освітлення, несвоєчасне вивезення сміття», — каже Андрій.

«Ми хочемо, щоб учні побачили проблеми району, відчули їх і зрозуміли, що відбувається насправді за стінами райдержадміністрації кожен день, — пояснює Михайло Іщенко, перший заступник голови Деснянської райдержадміністрації. — Завтра буде сесія районної ради. Туди дітей теж запросимо!»

Ярина МАТЧАК