НОВИНИ ПЛЮС

13.12.2007

Загальний страйк у Греції

Загальний страйк паралізував учора зранку Грецію: закрилися всі державні установи, лікарні (крім тих, що надають екстрену допомогу), не функціонує громадський транспорт, зупинилися поїзди, відмінено рейси пароплавів, що курсували між островами країни. В Афінах не працює міжнародний аеропорт. Страйк охопив і ЗМІ, отож учора не вийшли в світ газети та телевізійні випуски новин.

У такий спосіб греки протестують проти запропонованої урядом пенсійної реформи, згідно з якою задля економії виплат пропонується суттєво підвищити пенсійний вік. Страйк було оголошено на 24 години, констатує «Рейтер».

Екс–президента Перу ув’язнять на шість років

Колишнього президента Перу Альберто Фухіморі засудили до шести років ув’язнення за викрадення в перуанської розвідки матеріалів, що його компрометують. Суд встановив, що люди Фухіморі викрали з будинку екс–керівника розвідки 40 коробок із документами, зокрема й відеоматеріалами зі свідченнями злочинів режиму Фухіморі.

Водночас головне звинувачення — про керівництво операцією військових, у результаті якої в 1991—1992 роках загинули 25 осіб — не знайшло достатніх для судового вироку підтверджень.

Фухіморі заявив, що подаватиме апеляцію, передає агенція ІТАР–ТАКС.

Пожежа в хмарочосі у Китаї

Учора запалала 28–поверхова офісна будівля у місті Венчжоу, що на сході Китаю. Станом на 12–ту годину дня (за київським часом) агенція «Сіньхуа» повідомляла про 19 загиблих, а також про приблизно сотню людей, яких вогонь заблокував у хмарочосі. Річ у тім, що пожежа спалахнула на перших поверхах, а отже, відрізала людей від виходу.

Музей мафії

Американська столиця азартних ігор Лас–Вегас вшанує темні сторінки своєї історії в музеї, який буде присвячений гангстерам та мафії, повідомляє британська газета «Гардіан». Мафія відіграла велику роль у перетворенні сонного містечка в пустелі Невада на те, що тепер у США та світі відоме як «місто гріха». Творці музею обіцяють, що в ньому будуть показані як внесок мафії у розвиток міста, так і боротьба поліції з організованою злочинністю. Скептики іронічно зауважують, що варто також відкрити музей тим тисячам дівчат, які працювали у Вегасі танцівницями, стриптизерками та повіями і також зробили внесок у його розвиток.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>