НОВИНИ ПЛЮС

12.12.2007

Поїзд між двома Кореями

Учора між Північною та Південною Кореями знову почав курсувати регулярний поїзд. Залізничне сполучення було перервано ще під час війни між Півднем та Північчю 1950—1953 років. Учора вранці перший потяг у складі 12 товарних вагонів із будівельними матеріалами вирушив із півдня, зі станції Дорасан, перетнув кордон, який розділяє дві країни, і дістався прикордонного північнокорейського міста Кесон, в якому дві країни створили спільну економічну зону. Довжина маршруту — 16,5 кілометра.

Домовленість про відновлення залізничного сполучення була досягнута в жовтні під час зустрічі президентів двох Корей. Очікують, що невдовзі буде відновлено також пасажирське сполучення, і мешканці Південної Кореї зможуть відвідувати туристичні місцевості у КНДР і транзитом подорожувати до Китаю.

Робот знайшов ознаки життя на Марсі

НАСА повідомила, що її моторобот «Спіріт» зробив одне з найбільших відкриттів на поверхні Марса. Фахівці впевнені, що одна з відібраних ним проб марсіанського грунту була в минулому досконалим середовищем для розвитку мікробіологічного життя. На думку вчених, цей грунт утворився в результаті контакту із вулканічною породою талих весняних вод, або вод із гарячого підгрунтового джерела. На Землі в грунтах, які утворилися подібним чином, обов’язково є бактерії, заявив учений Стів Сквайрс, учасник американської команди, яка займається обробкою інформації з «Спіріта».

Подвійний теракт в Алжирі

Учора внаслідок двох майже одночасно здійснених терористичних замахів у столиці Алжиру загинули щонайменше 52 особи. Серед жертв є громадяни інших країн, повідомляє «Франс Пресс». Утім МЗС України з’ясувало, що наших співвітчизників серед постраждалих немає.

Одна з бомб вибухнула перед місцевою штаб–квартирою представництва ООН з біженців. Серед жертв є співробітники ООН. Іншою рознесло на шматки автобус, який був заповнений студентами Алжирського університету. Другий вибух стався перед приміщенням Верховного суду країни.

Цього року Алжир став ареною численних терористичних замахів, за більшість з яких відповідає місцеве відділення «Аль–Каїди».

Тимчасовий уряд Бельгії

Король Бельгії Альберт ІІ вирішив хоч частково подолати кризу, оскільки політичні партії–переможці впродовж шести місяців не можуть створити новий уряд. Він доручив попередньому прем’єр–міністру Гі Верхофстадту «терміново створити тимчасовий перехідний уряд, який вирішить нагальні економічні питання». Король також закликав Верхофстадта «розпочати переговори, які приведуть до інституційних реформ».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>