«Спадкоємця» визначено. Чи є «спадок»?

12.12.2007
«Спадкоємця» визначено. Чи є «спадок»?

Путін і Медведєв: гра у владу майстерно розіграна в чотири руки. (Рейтер.)

Візит у понеділок до Путіна представників чотирьох прокремлівських партій, які ініціювали висунення Дмитра Медведєва на пост президента Росії, був лише даниною «протоколу», так би мовити, заходом для преси. Адже кандидатуру «наступника» давно і довго добирав сам Путін. Отже, ця новина, яка сколихнула світовий інформаційний простір і товарно–сировинну біржу, насправді не була сенсаційною — така собі крапка над «і» в сакральному слові «політика». Значно серйозніша заява пролунала дещо пізніше — Медведєв запропонував Володимиру Путіну крісло керівника уряду. «Висловлюючи готовність балотуватися на посаду президента Росії, звертаюся до нього (Путіна. — Ред.) з проханням дати принципову згоду очолити уряд Росії після обрання нового президента країни», — заявив «спадкоємець» у прямому ефірі.

Ще рік тому багатьом було зрозуміло, що віце–прем’єр Дмитро Медведєв, який очолив блок питань соціального спрямування, і його колега по уряду Сергій Іванов, відповідальний за оборонний напрямок (котрого Путін згодом також зробив першим віце–прем’єром), можуть бути реальними претендентами: один на роль президента, інший — прем’єра.

Проте відома й інша аксіома: Путін — політик важко прогнозованих вчинків, майстер непередбачуваних ходів і політичних сюрпризів. Приклад тому — призначення мало кому відомого господарника і фінансиста пенсійного віку, тестя нинішнього міністра оборони Росії Віктора Зубкова на пост прем’єр–міністра. Власне, таким був і Борис Єльцин, із чиїх рук Володимир Володимирович отримав ключі від президентського кабінету. Тому деякі аналітики й досі не відкидають припущення, що Медведєв не є єдиним кандидатом у «технічні президенти». Мовляв, Кремль може несподівано запропонувати ще якусь буцімто альтернативну фігуру — для створення позірної «демократичної конкуренції» (Так само поруч із «Єдиною Росією» до Думи проштовхнули штучний проект, теж провладний — партію «Справедлива Росія»). Втім, на тлі останньої заяви самого Медведєва — про наступне прем’єрство Путіна — згадані припущення видаються все більш блідими.

Медведєв, на мій погляд, є привабливішою для Путіна фігурою, ніж Іванов, — більш «м’якою». Можливо, саме тому «під нього» було створено Програму пріоритетних соціальних проектів. Здоров’я, освіта, житло, розвиток агропромислового комплексу — це ті чотири напрямки, які мав «витягнути» віце–прем’єр Дмитро Медведєв за допомогою додаткових державних фінансових вливань. Для цього ж була створена відповідна Рада при президентові Росії.

Проект з PR–розкруткиМедведєва досяг своєї мети. Характеризуючи свого висуванця під час зустрічі з Путіним, спікер Держдуми Гризлов підкреслив, що Медведєв є «найбільш соціально орієнтованим претендентом серед усіх можливих». А це, усвою чергу, — гарантія того, що «наступника» сприйме народ. Підтверджень шукати далеко не треба: за даними соціологічного моніторингу, серед двадцяти потенційних кандидатів у президенти найвищий рейтинг напередодні висунення мав саме Дмитро Медведєв.

42–річний претендент — керівник нової формації, адже він «прогуляв» радянську номенклатурну школу. Хороший юрист. Небагатослівний, стриманий, добре орієнтується в молодіжних проблемах. Любить працювати на комп’ютері, слухати рок, займатися спортом — отже, з молоддю вміє знайти спільну мову, оминаючи казенний менторський тон.

Хоч як би там було, його чи когось іншого чекає доля «технічного» президента, а реальна влада продовжуватиме належати «національному лідеру», тобто нинішньому володареві ядерної валізки.

Віктор ГІРЖОВ

Москва

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>