Юлин уряд усе одно буде найближчими днями. Нехай і «вручну»

12.12.2007

Лідери демократичної коаліції наполягатимуть, щоб голосування за кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр–міністра відбувалося без системи «Рада». Про це заявив Юрій Луценко на вчорашньому вечірньому брифінгу, спільному з Тимошенко і В’ячеславом Кириленком. У свою чергу, голова фракції «НУНС» Кириленко наголосив, що нове голосування за Тимошенко відбудеться найбл­ижчими днями.

Луценко повідомив: лідерка БЮТ не стала Прем’єр–міністром через те, що відбулося втручання в роботу системи «Рада». Зловмисники зробили так, щоб за допомогою генератора випадкових чисел сума голосів «за» становила тільки 225. «Саме тому ми будемо наполягати, щоб наступне голосування відбувалося без системи «Рада», — сказав лідер «Народної самооборони».

Його доповнює коментар заступника голови БЮТ Олександра Турчинова: «На пропозицію [Голови ВР] Яценюка, голосування відбудеться або іменними бюлетенями, або підняттям рук депутатів». Для зміни процедури, за словами Турчинова, потрібно 150 депутатських підписів.

Юрій Луценко зазначає, що на погоджувальній раді представники меншості наполягали на зустрічі з Президентом, щоб умовити його на ширший формат коаліції. Однак, за словами першого номера списку «НУНС», у розширеній коаліції немає потреби. Водночас, повідомив Луценко, «ми ухвалили рішення, що Голова Верховної Ради звернеться до Президента щодо проведення консультацій із фракціями меншості».

На цій зустрічі будуть не лише Президент і нові «меншовики», а лідери всіх парламентських фракцій. І саме на такій зустрічі буде визначена дата повторного внесення кандидатури Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр–міністра. Про це в інтерв’ю журналістам заявила сама пані Юлія. «Президент сказав, що він готовий вдруге внести мою кандидатуру на посаду Прем’єра, готовий вдруге пройти всі ці процедури, — свідчить лідерка БЮТ. — Бо в нього на очах відбулася фальсифікація. Він бачив, що 227 голосів у парламенті є».

Юлія Тимошенко каже, що фальсифікація голосування відбулася через страх Партії регіонів втратити владу й відповісти за діяння свого «злочинного угруповання».

«Жертви» фальсифікації — депутати Олександр Омельченко («НУНС») і Ярослав Федорчук та Іван Денькович (БЮТ) — учора вже написали заяви на ім’я Генпрокурора Медведька та в. о. голови СБУ Наливайченка з проханням перевірити причини збоїв у роботі системи «Рада», коли не було зараховано їхні голоси. Представник БЮТ, екс–заступник глави СБУ Андрій Кожем’якін каже, що в разі доведення факту зовнішнього втручання у роботу системи «Рада» причетні до цього можуть бути звинувачені по трьох статтях Кримінального кодексу, в тому числі — втручання у роботу народного депутата і навіть «посягання на конституційний лад, тому що голосування було за Прем’єр–міністра».

Із заявою до Генпрокуратури звернувся і Голова ВР Арсеній Яценюк — він хоче з’ясувати правомірність дій «регіонала» Владислава Лук’янова, який висмикнув спікерську картку під час учорашнього ключового голосування. Саме цей голос міг стати «золотим» — 226–м, який зробив би Юлію Тимошенко Прем’єром.