Мустафа-ага й провокатори-ваххабіти

11.12.2007
Мустафа-ага й провокатори-ваххабіти

Мустафа Джемілєв молиться на кримськотатарському мітингу. (УНІАН.)

«А вони мене все не пускали»

Головна інтрига І сесії ювілейного, п’ятого, курултаю кримськотатарського народу, що завершився позавчора в Сімферополі, зберігалася довго. Адже ще за місяць до цієї події нардеп–«нашоукраїнець», незмінний упродовж 16 років харизматичний голова Меджлісу, людина–«прапор» Мустафа Джемілєв розповів журналістам про своє бажання відійти від керівництва. «Суміщати пост голови Меджлісу з парламентською роботою фізично важко», — пояснив свій мотив 64–річний лідер. Це дало привід одному з провідних кримських тижневиків винести на першу шпальту заголовок: «Татарский туркменбаши уходит?». Проте на самому курултаї вірні прибічники і навіть опоненти Джемілєва не дозволили йому навіть взяти самовідвід, попри дещо напускне ремствування Мустафи–аги про «порушення прав людини». Задля чергового обрання Джемілєва делегати внесли чергову поправку в регламент курултаю (попередньою у 1999 році вони дозволили Мустафі–азі обиратися на третій термін). Теперішня поправка взагалі не передбачає такого поняття, як самовідвід претендента. Зрештою Мустафа–ага погодився, аби його прізвище залишилося в бюлетені для голосування, але за умови, що біля стерна національного представницького органу він пробуде лише впродовж перехідного періоду, тобто до літа 2008 року. Голосування ж наочно продемонструвало, що кримські татари ще справді не готові так просто відпустити свого лідера — 193 із 241 делегата, що взяв участь у голосуванні, висловили довіру саме Джемілєву. Його нинішні заступники в цьому ж таємному голосуванні за нового голову — Рефат Чубаров і Ремзі Ільясов — набрали, відповідно, 31 та 11 голосів.

Проблема — «самобуди» й «сектанти»

Рефат Чубаров, якого Мустафа–ага хоче бачити своїм наступником, пояснив мас–медіа, що «харизма Джемілєва потрібна» на цей перехідний період для реформування місцевих і регіональних меджлісів. А перехідний період якраз і пов’язаний із заміною ветеранів молоддю, аби кримськотатарський рух відповідав новим умовам і викликам. За словами Чубарова, виклики — відродження мови, релігійного життя, відносин із владою, відновлення топоніміки кримських татар. Рефат–ага не став вдаватися в подробиці, хоча для місцевих оглядачів не є таємницею, що головна проблема для сьогоднішнього Меджлісу — не контрольовані ним земельні скандали.

Це опосередковано визнав у своєму виступі на сесії курултаю й сам Мустафа Джемілєв: «На багатьох «самобудах» останнім часом посилився вплив різного роду [мусульманських] сектантів, а на деяких «самобудах» вони навіть є керівниками і так званими «польовими командирами». Вони дають ділянкам, забудованим «врем’янками», якісь арабські найменування, самовільно виключають прізвища людей, котрим, на їхню думку, не слід надавати земельні ділянки, і так само самовільно вводять інших осіб, обкладаючи людей необґрунтованими грошовими поборами. Причому часто–густо брехливо мотивують це тим, що значна частина зібраних коштів нібито передається Меджлісу. Вони часто проводять різні не узгоджені з регіональними меджлісами акції... Одночасно вони ведуть масовану пропаганду проти Меджлісу кримськотатарського народу й місцевих меджлісів, називають їх зазвичай «невірними» та іншими епітетами, залякують людей тим, що в разі якщо вони будуть керуватися у своїх діях рішеннями Меджлісу, то не отримають земельні ділянки».

Тому, за словами Мустафи Дже–мілєва, регіональні меджліси повинні найближчим часом провести ретельну перевірку становища на «самозабудах» і нейтралізувати діяльність цих «провокаторів».

Найцікавіше, що один із цих «провокаторів» не тільки місцевим журналістам добре знайомий в обличчя — як «король самозахоплень» — Даніал Аметов, до речі, делегат курултаю. Його «сектантство» публічно не розшифровувалося, хоча в медійних колах знають: цей бородань — активний прибічник салафії, радикального напрямку в ісламському сунітському світі, відомому за ім’ям проповідника Ібн Абд–уль Ваххаба, тобто ваххабізму. Але це вже тема для іншої розмови.

ДО РЕЧІ

Козакам протистоятимуть аскери?

Щодо заяв про загальну мобілізацію кримськотатарських загонів самооборони у зв’язку з останніми резонансними земельними інцидентами, то у своїх вчорашніх коментарях для преси Рефат Чубаров повідомив журналістам, що курултай підтримав вето свого лідера на їх створення. Натомість Рефат–ага не виключає, що у відповідності до чинного законодавства України можуть з’явитися громадські організації, подібні до аналогічних козачих російських, тобто кримськотатарські аскери. Меджліс має вивчити й узагальнити всі пропозиції делегатів V курултаю з цього приводу.