НОВИНИ ПЛЮС

08.12.2007

Для зміни влади у Києві

У парламенті народні депутати Андрій Портнов (БЮТ) та Руслан Князевич («НУНС») зареєстрували проект постанови «Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень київським міським головою Черновецьким Л.М. та посадовими особами органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у м. Києві». Цим проектом пропонується обрати головою ТСК БЮТівця Миколу Томенка, а заступником голови комісії — Кирила Куликова з «Народної самооборони». На переконання Томенка, ця комісія має підготувати умови для проведення дострокових виборів Київради та мера столиці.

Трохи раніше «помаранчева» коаліція подала проект постанови щодо створення схожої комісії і для Харкова.

Україна — НАТО

На засіданні Комітету «Україна—НАТО» на рівні міністрів закордонних справ, що відбувалося вчора в Брюсселі, українська сторона прагнула добитися рішення про приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) на саміті в Бухаресті навесні 2008 року. Й таке завдання є досить реальним для виконання. Про це УНІАН повідомили з європейських дипломатичних джерел. Україну в Брюсселі представляв в. о. міністра закордонних справ Володимир Хандогій.

Тим часом Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер на відкритті зустрічі глав МЗС 26 країн–членів Альянсу заявив, що на тому ж квітневому саміті може бути ухвалено рішення про розширення НАТО.

Говорить Феміда

Президент Віктор Ющенко має очолити Вищу раду юстиції. Як передає УНІАН, таку думку висловив голова Ради суддів України Петро Пилипчук, виступаючи вчора на другому засіданні VIII позачергового з’їзду суддів. Він підкреслив, що судова реформа має супроводжуватися внесенням змін до Конституції. Серед іншого це стосується й необхідності реформування ВРЮ. Пилипчук розкритикував той факт, що до складу Вищої ради юстиції входить більше посадовців, ніж простих суддів. За словами Пилипчука, практика, коли Президент очолює Раду юстиції, поширена в більшості країн. За таких умов в Україні ВРЮ можна було б передати функції призначення суддів на посади.

Форум кримських татар

Учора в Сімферополі почала роботу перша сесія V Курултаю (національного з’їзду) кримськотатарського народу. У зв’язку з цим мають відбутися зміни в органах національного самоврядування татар. Зокрема, буде обрано склад нового Меджлісу включно з головою. Багаторічний керівник Меджлісу Мустафа Джемільов заявив, що не балотуватиметься надалі на цю посаду. Своїм найбажанішим наступником Джемільов називає Рефата Чубарова. Учора той в інтерв’ю журналістам висловив думку, що «кримські татари мають намір підвищити самоорганізацію з метою протистояння свавіллю, яке чинить стосовно них влада».

Відділ кадрів

Кабінет Міністрів Януковича призначив Михайла Шевцова президентом НАЕК «Енергоатом». Досі він був віце–президентом команії з питань інформатизації та аналізу.