Чистого повітря прибуде

06.12.2007

Відповідне доручення глава держави вже направив в. о. Прем’єр­міністра України Віктору Януковичу. У н­ьому йдеться, зокрема, про необхідність збільшити площу зелених насаджень на 2—2,5 мільйона гектарів. «В останні роки нові лісові насадження в Україні щорічно з’являються на площі 45—50 тисяч гектарів порівняно з 55—100 тисячами, які висаджували впродовж 1966—1990 років. Це лише на 30—50 відсотків перевищує площу зрубу», — зазначив у листі до уряду Віктор Ющенко.

Однією з головних причин такого стану справ є невиправдана вирубка зелених насаджень. Приміром, на Київщині у 2006 році посадили дерев усього на 318 гектарів більше, ніж зрубали. Не краща ситуація і в інших регіонах. У Полтавській області посадили лісу на 2044 гектарах, а зрубали на території в 1392 гектари. На Черкащині цей показник складає відповідно 1756 і 1109 гектарів. Натомість Віктор Ющенко вимагає збільшити лісовідновлення над вирубкою не менш як удвічі. Відзвітувати Президенту про стан виконаних робіт мусить уже майбутній Прем’єр­міністр.

У Держкомлісгоспі «УМ» розповіли, що наразі доручення на виконання указу Президента ще не надійшло. Проте як тільки відповідний лист отримають, вказівку зі збільшення площ лісів виконають із задоволенням. «Ініціатива глави держави є надзвичайно потрібною, і наше відомство двома руками «за»! Нині ми працюємо в рамках програми «Ліси України», якою передбачено на мільйон гектарів збільшити до 2015 року площу зелених насаджень. Як тільки лист надійде від уряду, ми дамо вказівку директорам лісгоспів на місцях підготувати план із посадки нових дерев і відзвітуємо за кожен регіон. Це доручення Президента буде нам великою допомогою в процесі озеленення країни», — сказав «УМ» заступник голови Держкомлісгоспу Микола Ведмідь.