Неповний АРСЕНал

05.12.2007

Позавчора ввечері, напередодні голосування за спікера у Верховній Раді, фракція блоку «Наша Україна — Народна самооборона» зібралася, щоб обговорити кандидатуру Арсенія Яценюка. Це засідання було заплановане ще минулого тижня, коли надійшла пропозиція висунути в.о. міністра закордонних справ на Голову ВР, а сам Яценюк перебував за кордоном.

За кандидатуру Арсенія Петровича проголосувала вся фракція, крім кількох осіб. Газета «Коммєрсант­Україна» навела точну кількість «не зовсім згодних» — вісім. Зокрема, утримався Олександр Третьяков. У такий спосіб він вимагав, щоб Ігор Кріль — один із непідписантів коаліційної угоди — «вибачився перед фракцією за свої образливі заяви». Також кандидатуру Яценюка не підтримала частина рухівців на чолі з Борисом Тарасюком, попередником пана Арсенія на посаді глави МЗС. Депутати від НРУ нібито обурилися тим, що в одному з інтерв’ю Яценюк використав слово «хохол».

Попри це, той же Третьяков обіцяв, що при голосуванні в парламенті Яценюка підтримає. А голова фракції «НУНС» В’ячеслав Кириленко був настільки впевнений у своїх соратниках, що заявив: кандидатура Яценюка була підтримана на фракції одностайно.

У свою чергу Блок Тимошенко, готуючись до виборів спікера, запропонував цікавий інструментарій для того, щоб забезпечити результативне голосування. «Ми будемо демонструвати всі бюлетені, які візьмуть наші депутати, колегам із «Нашої України». Вони також контролюватимуть своє голосування», — пояснив один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов. Перший заступник лідера БЮТ додав, що «всі депутати готові будуть показати свої бюлетені з позначками за Яценюка пресі».

Інші фракції вагалися. З одного боку, «регіонали» домовилися не брати участь у голосуванні, проте наступного ранку поставили­таки кілька запитань Яценюку на його зустрічі з фракцією. Що ж до Блоку Литвина, то в понеділок заступник керівника фракції Ігор Шаров не виключив, що на посаду спікера буде висунуто Володимира Литвина.