Паливо для «мотора»

04.12.2007
Паливо для «мотора»

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Людське серце виконує грандіозну роботу, щодоби скорочуючись майже сто тисяч разів і перекачуючи через себе приблизно вісім тисяч літрів крові. А протягом середньостатистичного життя цей м’язовий орган пропускає через себе 150 мільйонів літрів крові, виконуючи 330 мільярдів ударів. Для того щоб «мотор» працював без збоїв, він мусить отримувати з крові необхідне живлення. А значить, людина мусить «прописати» на своїй кухні продукти, які містять усі корисні для серця вітаміни, мікроелементи і біологічно активні речовини.

Як зауважують співробітники Київського міського центру здоров’я та фахівці Інституту кардіології імені Стражеска АМН України, правильне харчування підтримує нормальний рівень холестерину в крові (і цим запобігає розвиткові атеросклерозу), позитивно впливає на кров’яний тиск (профілактика гіпертонічної хвороби) і сприяє нормалізації ваги тіла. Українські кардіологи радять не їсти курячу шкіру, вживати якомога менше насичених жирів (тваринного походження) та купувати знежирені молочні продукти, пісне м’ясо, рослинну олію, м’які види маргарину. Крім того, людям корисно щодня ласувати фруктами й овочами, випивати не менш як півтора літра рідини на день і хоч раз на тиждень їсти жирну рибу (оселедець, скумбрію, сардини, тунець).

За даними науково­виробничого онкологічного і кардіологічного центру Max—Well, до списку найкорисніших для серця входять такі продукти:

1. Часник. Алліцин, який міститься у цьому ароматному продукті, покращує капілярний кровообіг і запобігає виникненню інсульту.

2. Буряк. Коренеплід багатий на мінеральні речовини, що ефективні в боротьбі з серцево­судинними захворюваннями.

3. Квасоля. Вона, як і горох та сочевиця, містить багато антиоксидантів, допомагає організму боротися з холестерином, надлишок якого призводить до інфарктів.

4. Чорний шоколад. У його темних сортах міститься багато поліфенолу — біологічно активної речовини, яка захищає судини від атеросклерозу.

5. Горіхи. Ласощі знижують у крові рівень речовин, надлишок яких провокує розвиток ішемічної хвороби серця.

6. Мед. Глюкоза, яка міститься у бджолиному продукті, швидко потрапляє у кров без енергетичних затрат з боку людського організму. Глюкоза допомагає серцю працювати ритмічно.

7. Виноград. Біоактивні компоненти цієї ягоди можуть укріплювати стінки найтонших капілярів, знижувати їхню проникність, відновлювати опірність, загалом покращуючи мікроциркуляцію крові. Виноград нормалізує ритм серця й артеріальний тиск.

8. Ізюм. Продукт, який за своїми властивостями дуже відрізняється від свіжого винограду, є джерелом вітамінів, мінеральних речовин, мікроелементів, органічних кислот і вуглеводів. Родзинки допомагають укріпити нервову систему, серце та легені.

9. Персик. Калій, якого так багато в цих плодах, відповідає за обмін вуглеводів в організмі. При нестачі мікроелемента може статися порушення серцевої діяльності.