Земля, я — Kосмос. Падаю

01.12.2007

Днями ВСУ задовольнив касаційну скаргу громадянина Віктора Спиридонова на рішення Печерського суду столиці та Апеляційного суду. Ці інстанції відмовили Спиридонову в оскарженні рішення Генеральної прокуратури про закриття кримінальної справи за фактом підкупу Леонідом Черновецьким виборців під час електоральної кампанії 2006 року. Тепер Верховний Суд зобов’язав Генпрокуратуру надати матеріали про порушення кримінальної справи. «Якщо розслідування справи буде поновлено, а факт підкупу доведено, результати тих виборів можуть бути скасованими, що потягне за собою перевибори мера», — каже «УМ» депутат Київради від БЮТ Олександр Бригинець.

Водночас із судовою тяганиною активізувався і збір підписів за перевибори мера і Київради. Київська організація БЮТ установила намети й пообіцяла не йти з Хрещатика, доки Черновецького не знімуть. Збір підписів на матиме жодної юридичної сили, проте мета в пікетувальників зовсім інша. «Ми збираємо підписи, щоб показати і парламенту, і Президенту, що більшість киян чекає на зняття Черновецького», — пояснив Бригинець.

Днями Президент Ющенко теж розкритикував роботу Леоніда Черновецького і висунув низку вимог. Зокрема, він вимагає негайно припинити вирубувати у Києві зелені насадження під забудову, а також дав доручення розробити план винесення за межі міста індустріальних підприємств. Окрім цього, глава держави вимагає терміново врегулювати ситуацію із НСК «Олімпійський», вирішивши питання з будівництвом торгового центру «Троїцький». Серед інших вимог Президента — винести на відстань 30 кілометрів від меж міста казино та ігрові автомати, а також створити можливості для роботи Музею народної архітектури в Пирогові та Музею образотворчого мистецтва.  

Водночас політолог Олесь Доній не вважає, що критика Віктора Ющенка є «останнім дзвінком» для Леоніда Черновецького. «Зважаючи на те, що існують протиріччя у парламентській фракції «НУНС», для голосування за перевибори мера Києва може не вистачити декількох голосів. Адже відомо, що деякі родичі депутатів від «НУНС» працюють у апараті Черновецького, тому, поки не будуть зняті ці протиріччя, говорити про перевибори зарано», — зазначив він «УМ».