Економна автономія

30.11.2007
Економна автономія

Це тепло буде вічним, якщо я заміню батареї.

Тема автономного опалення нині дедалі частіше обговорюється суспільством. Свою точку зору з цього приводу — «за» чи «проти» — виказують усі: від народних депутатів до працівників районних та місцевих ЖКГ. Проте перевага «автономки» очевидна всім та кожному — значно економніша, значно «тепліша» та практичніша. Єдиний мінус — доступна переважно громадянам із заробітком «вище середнього». Але і це — спірне питання.

Заборонити не можна дозволити

Минулого року українські ЗМІ жваво обговорювали тему заборони встановлення у житлових будинках автономної системи опалення. Здебільшого спираючись на вислови віцепрем’єр­міністра Володимира Рибака про те, що індивідуальні котли можуть створювати надзвичайні ситуації, шкодити здоров’ю сусідів і перевантажувати системи газопостачання житлових будинків. Думок із цього приводу було безліч, але результат один — поки що в Україні не існує жодного закону, який би забороняв проведення таких «операцій».

У столичних управліннях житлово­комунального господарства, наприклад, «УМ» розповіли, що заборонити встановлювати автономне опалення у житлових будинках ніхто не має права. А для того щоб дозволити, треба попередньо провести перевірку квартири та скласти окремий план для встановлення «автономки». Заяву щодо отримання проекту треба подавати до міжвідомчої комісії, до складу якої і входять експерти служби газу, «Теплокомуненерго» та місцевої адміністрації. Саме вони, після ретельної екзаменації вашого житла, винесуть остаточне рішення.

«Для кожної окремої квартири складається окремий план із окремим кошторисом. Обмежень стосовно того, на якому поверсі живе людина, — жодних», — розповіли в управлінні ЖКГ.

Зауважте, що документи на отримання дозволу щодо встановлення в квартирі автономного опалення не безкоштовні. Мій приятель, наприклад, заплатив за них загалом півтори тисячі гривень. Та у кожному індивідуальному випадку, повідомили «УМ», сума буде різною. Для власників приватних будинків та котеджів, між іншим, думка такої комісії теж необхідна (хоча б із огляду на техніку безпеки).

І лише після того, як ви отримаєте дозвіл та проект на руки, можна сміливо братися до купівлі та монтажу омріяної системи індивідуального опалення. А значить, і до вимушеного ремонту помешкання.

Домашня «котельня»

Котли для встановлення автономної системи опалення бувають електричними, газовими, на твердому, рідкому та так званому альтернативному паливі. Кожен — хороший посвоєму, але все­таки є деякі обмеження на встановлення, скажімо, у багатоповерхівках.

Слід зауважити, що газові котли бувають одноконтурними (для підігрівання води у кранах) та двоконтурними (ще й для паралельного опалення будинків, квартир, офісів тощо).

Серед найпопулярніших «казанів» — італійські двоконтурні газові котли Ariston, Immergas, німецькі Junkers та ін. Вітчизняний виробник представлений котлами компаній «Технотерм», «Агроресурс», «Маяк», «Росс» тощо, вони теж доволі популярні (віднести їх можна до середнього та дешевого цінового сегменту). За словами спеціалістів, основною перевагою вітчизняних котлів є те, що вони можуть адаптуватися до низького тиску газу, та й деталі, у випадку поламки, коштуватимуть порівняно дешево. При цьому значна кількість наших котлів виготовляється за кордоном.

«Причина того, що імпортні опалювальні котли значно популярніші за вітчизняні, — розповів Михайло Задорожний, майстер із встановлення «автономки», — це їхні компактні розміри, високий рівень ККД, а головне, — якість і надійність».

Газові котли можна сміливо назвати домашньою котельнею, адже, окрім «горільної» частини, теплообмінника та клерувальної установки, вони мають циркуляційний насос, манометр, розширювальний бак, термометр, систему безпеки тощо.

«Теплообмінники газових котлів виготовляються з міді, чавуну та сталі, — розповів Михайло Задорожний. — Я б порадив встановлювати чавунні, оскільки коефіцієнт корисної дії у них вищий, та й надійність краща». Слід звернути увагу й на те, що є так звані димні та бездимні газові котли. Кращі, на думку майстрів, димні, оскільки всі вироблені відходи вони виводять через вентиляційні системи (димоходи) на вулицю. Встановлювати таке «обладнання» служба газу дозволяє лише на кухні та на балконі (за умови, що він добре утеплений). Пояснюється це тим, що в інших кімнатах можливість побудувати димовідвідну шахту (вентиляцію) гірша.

Газові котли, вважають спеціалісти, нині найнадійніші та найекономічніші. Це також підтверджують і споживачі. Адже найбільший відсоток із усіх встановлених в Україні котлів припадає саме на газові. До того ж витрачені гроші на його установку повернуться вже за 5—6 років. «Встановлення газових котлів економічно досить вигідне, — поділився з «УМ» Василь Тростянець, власник автономної системи опалення у своєму будинку. — Тим більше що ми власноруч можемо регулювати температуру повітря в кімнаті. Це вигідно відрізняється від централізованого опалення, при якому температура батарей, незалежно від температури повітря на вулиці, протягом усього опалювального сезону однакова. Загалом така система дає змогу нам економити до 10% газу на місяць».

Електронік

Встановлення електричних котлів у квартирах — досить дороге задоволення. Проте, у порівнянні з газовими, вони легше монтуються, не потребують додаткового димоходу, екологічно безпечні тощо. До того ж вони компактні та не потребують спеціально відведеного місця.

Електричні котли досить чутливі до різких перепадів енергії та довготривало пониженої напруги. При властивих нашим мережам перепадах електричної напруги управління котла може вийти з ладу вже через два роки. Більшість електричних котлів потужністю більше 6 кВт є багатоступеневими, що дозволяє раціонально використовувати енергію.

На відміну від стандартних газових котлів, які мають здатність втрачати ККД протягом свого «життєвого циклу» майже на 50%, електрокотли мають ККД, наближений до 100%, і утримують його протягом усього терміну експлуатації. Компаніївиробники електричних котлів передбачають для своєї продукції від одного до чотирьох ступенів регулювання потужності в ручному та автоматичному режимах.

Ступінь оснащення електричних котлів елементами управління, регулювання та безпеки різні виробники можуть змінювати у досить широких межах, тому при виборі такого приладу на це треба звертати найбільшу увагу.

Перспективним також мож­на вважати спільне викорис­тання прямого електричного опалення з нетрадиційними підходами в отриманні електроенергії: вітряними установками, сонячними батареями тощо.

«Сучасні системи автономного опалення відрізняються великою надійністю, — розповів «УМ» Михайло Задорожний. — Нагрівання води відбувається за принципом її іонізації, що призводить до буквально миттєвого нагріву. Якщо вода перестає надходити у котел, він перестає працювати, що унеможливлює виникнення пожежі чи вибуху». Нормальний котел, встановлений кваліфікованими працівниками, за грамотно складеним проектом, служитиме довго, запевняють спеціалісти. Проте двічі на рік треба обов’язково перевіряти справність котла: один раз навесні, другий — на початку опалювального сезону.

Світло й тінь

Відомо, що людство постійно прагне вдосконалення. Тому створює нові й нові засоби, які б робили наше життя безпечнішим та комфортнішим. Як тільки «запахло смаленим», тобто значне подорожчання енергоносіїв стало реальністю, великий інтерес викликали так звані регенеративні джерела енергії. Сьогодні, на думку багатьох спеціалістів, найперспективнішим є використання енергії сонця.

Уже зараз сонячна енергія стає серйозною альтернативою традиційній енергії. Сучасні сонячні батареї дають змогу економно споживати електроенергію та органічне паливо, що використовується для нагрівання води. А це дуже важливо в умовах, коли ціни на енергоресурси постійно зростають.

Принцип дії сонячних батарей полягає у прямому перетворенні сонячного світла в електричний струм. При цьо­му виробляється так званий постійний струм, різні навантаження якого дають змогу як напряму використовувати енергію, так і перетворювати у тимчасовий струм потужністю 220 В. Постійний струм також може накопичуватись у батареях із метою подальшого його використання.

Сонячні батареї легко монтуються на будьякі типи дахів приватних будинків, котеджів, дач тощо. «Гарантію строку дії сонячних батарей виробники дають приблизно на 15 років, —каже Михайло Задорожний. — За цей час коефіцієнт корисної дії (ККД) сонячної батареї зменшиться лише на 10%».

Перевагою сонячних батарей є відсутність додаткового палива, абсолютна безшумність та те, що сонячні системи опалення не виробляють шкідливих для організму людини речовин. До того ж такі системи вимагають мінімального обслуговування. Серед недоліків — залежність потужності дії від природних умов, пори року та години доби, а також відносна дороговизна.

Варто пам’ятати, що конструкції сонячних батарей можуть використовуватися як системи автономного опалення переважно у приватних будинках, оскільки низький ККД не дозволяє добре нагрівати досить гігантські багатоповерхівки.

Цінник

Електричні котли — від 3 тис. грн.

Газові котли — від 3 тис. грн.

Системи з використанням альтернативних джерел енергії —
від 15 тис. грн.

Батарея (залежно від матеріалу, з якого її виготовлено) — від 200 грн.

Документи на дозвіл встановлення автономного опалення —
від 1 тис. грн.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>