Вірус СНІДає щодня

29.11.2007
Вірус СНІДає щодня

Простягніть руку допомоги тим, хто її найбільше потребує. (з сайту www.ljplus.ru.)

Першого грудня світ відзначає День боротьби зі СНІДом та День порозуміння з ВІЛпозитивними людьми, яких щороку стає більше. За словами виконавчого директора МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» Андрія Клепікова, Україна посідає одне з перших місць в Європі за кількістю нових випадків інфікування ВІЛ. Сьогодні в нашій державі офіційно зареєстровано понад 116 тисяч ВІЛпозитивних осіб, але експерти кажуть, що їхня реальна кількість значно більша. Оціночні дані вітчизняних та міжнародних експертів свідчать, що півтора відсотка дорослого населення України ВІЛінфіковані. Це значить, що троє з двохсот українців мають ВІЛпозитивний статус. Але загальнодержавна проблема в кожному з регіонів розв’язується порізному.

Побожність проти СНІДу

За 14 років спостережень на ІваноФранківщині зареєстровано 890 ВІЛпозитивних осіб, що вважається одним із найнижчих показників в Україні. На запитання «УМ», завдяки яким бар’єрам — ефективній профілактиці чи якимось іншим «запобіжникам» — прикарпатці не дозволяють СНІДу «розгулятися», завідувачка амбулаторно­поліклінічним відділенням центру Марія Федорів відповіла: «Мабуть, цьому передусім сприяє вищий, ніж в інших регіонах держави, рівень духовної культури. А віра в Бога позитивно впливає і на моральні чесноти. Хоча офіційно наведена статистика не відображає об’єктивного стану захворюваності — при масовішому обстеженні кількість ВІЛінфікованих в масштабах області, звичайно ж, буде більшою. І ми до цього повинні бути готові».

Загалом ІваноФранківський центр профілактики та боротьби зі СНІДом, який почав працювати з травня 2003 року, був першим на Західній Україні спеціалізованим лікувальним закладом зі стаціонарним відділенням. Сучасне медичне обладнання (зокрема відомої швейцарської фірми «Ля Рош») і високий професійний рівень медперсоналу відкривають перед центром нові перспективи. На його базі невдовзі буде створена підтверджувальна лабораторія (зникне потреба возити аналізи до Києва) та міжрегіональна лабораторія з проведення моніторингу антиретровірусної терапії для мешканців Галичини, Буковини та Закарпаття. Старання іванофранківських медиків дають підстави сподіватися на оптимістичніші результати в боротьбі зі СНІДом: декілька місцевих жінок, які живуть із ВІЛ, уже вдруге народили цілком здорових діток.

Говоріть про ВІЛ, як про памперси

У Черкаській області офіційно зареєстровано 2668 осіб, які живуть із ВІЛ, ще 448 людей — хворі на СНІД. Але в реальності, як стверджують фахівці обласного Центру з профілактики та боротьби зі СНІДом, ця цифра складає не менше 20 тисяч, адже обстеження — річ добровільна.

«Перший випадок ВІЛінфекції на Черкащині був зареєстрований у 1987 році, — розповідає «Україні молодій» лікар­епідеміолог Черкаського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Михайло Грищенко. — Щорічно до 1996 року, обстежуючи в області по 100—150 тисяч людей, ми виявляли тільки одного інфікованого, та й то це були або студентиафриканці, або українці, які поверталися з­за кордону. «Вибух» ВІЛ у нас стався у 1996 році, коли збудник інфекції потрапив у середовище ін’єкційних наркоманів. Тоді ми зафіксували 225 інфікованих осіб».

За словами пана Грищенка, після того спалаху і по сьогодні кількість ВІЛпозитивних осіб на Черкащині постійно зростає. Якщо раніше інфекція «косила» ін’єкційних наркоманів, то тепер через їхніх статевих партнерів ВІЛ «перекочовує» до інших верств населення. У 90 відсотках випадків вірус вражає молодь репродуктивного та працездатного віку... Причиною такого «переселення» хвороби Михайло Грищенко вважає безвідповідальну поведінку людей при повній інформованості про саму проблему. Сьогодні на Черкащині, наголошує він, немає жодного села, де б не було ВІЛінфікованих людей.

Лікар­епідеміолог нагадує, що в певних ситуаціях заразитися дуже просто: «Людина випила 100 грамів, її понесло «наліво». Бо після випитої чарки — море по коліна. ВІЛ легко отримати і дуже легко від цієї інфекції захиститися. Тільки треба думати головою не після «того», а до «того». Через дружбу інфекція не передається, а тільки статевим шляхом». Пан Грищенко переконаний, що «якби в Україні, зокрема, й серед ЗМІ, стало традицією говорити про СНІД так часто, як про памперси та прокладки, то вже через рік­два ситуацію вдалося б стабілізувати, а за п’ять років показники можна було б і знизити».

Удар приймають заміжні жінки

Цього року епідемія ВІЛСНІДу на Чернігівщині змінила свою «цільову аудиторію». Як відзначає директор Чернігівського обласного відділення мережі ЛЖВ Анжела Мойсеєнко, людей, інфікованих статевим шляхом, в області вдвічі більше, ніж осіб, які заразилися через наркотичні ін’єкції. «У ВІЛСНІДу змінилося обличчя. Тепер його жертви — не стільки люди, які вживають наркотики, скільки молоді благополучні заміжні жінки, часто з вищою освітою», — відзначила пані Анжела. Про свій ВІЛпозитивний статус жінки дізнаються здебільшого під час вагітності, коли здають обов’язкову серію аналізів.

Для того щоб полегшити життя таких пацієнтів, учора в Чернігові відкрилася спеціалізована поліклініка для ВІЛпозитивних та людей, хворих на СНІД. Як розповіли «УМ» в обласному відділенні Всеукраїнської мережі ЛЖВ, у новенькій двоповерховій будівлі з євроремонтом працюватимуть спеціалісти, добре обізнані з ВІЛ: терапевт, педіатр, інфекціоніст, гінеколог, шкірвенеролог, стоматолог, фтизіатр, дитячий інфекціоніст тощо. Відтепер люди зі зниженим імунітетом не бігатимуть по всьому місту в пошуках спеціалістів і не сидітимуть у загальній черзі з іншими хворими, ризикуючи підчепити від них грип чи застуду. Хворі звернуться до поліклініки обласного СНІДцентру, продіагностуються там і отримають лікування не гірше, ніж у Києві. Окрім того, пацієнти знатимуть, що в новій поліклініці їм не відмовлять у лікуванні, адже персонал спеціально підготовлений для роботи саме з ВІЛпозитивними.

Допомога тим, хто відходить

За рівнем розповсюдження ВІЛінфекції АРК посідає п’яте місце в Україні. За 20 останніх років тут зареєстровано 7,3 тисячі ВІЛінфікованих. За цей час померли від СНІДу 1,2 тисячі дорослих і 9 дітей. Захворюваність фіксують практично у всіх регіонах півострова, але найбільше випадків фіксується у Сімферополі, Феодосії та Ялті. Серед сільських районів лідирує Джанкойський.

За словами головного лікаря Республіканського центру профілактики і боротьби зі СНІДом Олега Залати, наступного року в Сімферополі має відкритися хоспісне відділення. Кабінет протибольової терапії буде створений у рамках Національної програми та за фінансової підтримки МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні». Крім того, у першому кварталі наступного року в Сімферополі запрацює новий лабораторний комплекс — замість декількох розрізнених лабораторій, розкиданих по всій кримській столиці.