Я дістаю із дірявих штанин...

29.11.2007
Я дістаю із дірявих штанин...

4—5 млн. російських бомжів за пляшку горілки голосуватимуть на виборах до Держдуми «за Путіна». (Рейтер.)

Днями відразу кілька місцевих тервиборчкомів у Росії прийняли рішення про відкриття спецдільниць для голосування бомжів. «За нашою інформацією, їх буде 15, в тому числі в Москві, СанктПетербурзі, Самарі та Уфі», — повідомила газета «Труд», зазначивши, що залучення людей без певного місця проживання до волевиявлення відбувається з особистої ініціативи глави ЦВК Володимира Чурова. Хоча, як насправді, то автором ідеї використати бомжів виступила партія «Єдина Росія». Депутат«єдинорос» Володимир Васильєв ще у вересні запропонував «відмити бомжів, відновити їм документи та запросити до участі в виборах».

Початково передбачалося, що до голосування будуть допущені лише ті особи без ПМЖ, які мають паспорти громадянина РФ, або хоча б паспорт громадянина СРСР зразка 1974 року з вкладкою про наявність російського громадянства. Але оскільки більшість бомжів не мають жодних документів, то лише за заявою про бажання взяти участь у виборах цим людям почали видавати довідки, за якими вони можуть «волевиявитися» на спеціально визначених дільницях. Зараз міліція великих міст активно відловлює бомжів, доправляє на спеціально створені дільниці, де їх не лише годують та частують, але й змушують писати заяви про бажання брати участь у виборах. Потім видають папірці на дозвіл брати участь у виборах та інструктують про місце збору в день виборів — 2 грудня, звідки їх автобусами відвезуть на виборчу дільницю.

Газета «Время новостей» вийшла зі статтею під промовистим заголовком — «Бомжі можуть змінити розклад сил у майбутній Держдумі». Газета пише, що голова Конституційного суду Росії Валерій Зорькін нещодавно оприлюднив шокуючу цифру: в країні нараховується щонайменше чотири мільйони бомжів. А за підрахунками правоохоронних органів, таких осіб нараховується п’ять мільйонів, тобто майже чотири відсотки від загальної кількості громадян із правом голосу. Якщо врахувати низьку виборчу активність, то грамотно організоване голосування бездомних може дати правлячій «Єдиній Росії» від п’яти до восьми відсотків додаткових голосів, підрахували юристи КПРФ. Компартія розраховує посісти друге місце на виборах, тому вже подала до Верховного суду позов до ЦВК із вимогою відмінити голосування бомжів.

Газета «Вечерняя Москва» розглядає тему під іронічним кутом зору: «Навіть якщо твоя адреса не дім і не вулиця, ти ніколи не використовував газету за прямим призначенням і не знаєш, хто на цей момент є президентом Росії, то, за законом ти й так маєш право голосу». І наводить барвистий діалог своєї кореспондентки з «вільним» вуличним громадянином.

«— А паспорт у тебе є? — запитую джентльмена невизначеного віку, який систематично просить «подати на оздоровлення» біля метро «Бабушкінская».

— Ображаєш, дамочко.

— І голосувати на вибори підеш?

— А як же!

— За кого?

— За Путіна, доню, за кого ж ще! Лише при ньому життя і почалося, — резюмував мій новий знайомий, підбираючи з тротуару ще тліючий недопалок дорогої дамської сигарети».

З ДУМКОЮ ПРО БАТЬКІВЩИНУ

Прогноз амбасадора Черномирдіна

Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін прогнозує, що в Думу пройдуть чотири партії: «Єдина Росія», КПРФ, ЛДПР, «Справедлива Росія». А відповідаючи на запитання українських журналістів, сказав, що високий — 7відсотковий — прохідний бар’єр у Держдуму не обмежує інтереси дрібних партій.

Черномирдін гарантує високу організацію проведення виборів для громадян РФ, які перебувають в Україні. Крім дільниць у частинах Чорноморського флоту, при посольстві у Києві, при консульствах у Львові, Одесі, Харкові, Сімферополі, буде відкрито додаткові виборчі дільниці — у Севастополі, Ялті й Феодосії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>