Донецьку доведеться вчити українську

29.11.2007

Рішення Донецької міськради про використання російської мови у місті Донецьку як регіональної скасовано. Як повідомив «УМ» голова Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентське братство» Олег Яценко, вчора Вищий адміністративний суд України підтвердив законність рішень прокуратури і судів першої (Ворошиловського райсуду Донецька) та другої (Апеляційного суду Донецької області) інстанцій, які скасували вищезгадане рішення донецьких депутатів.

Запровадити собі «регіональну» мову міськрада «столиці» Донбасу постановила у травні 2006 року. Відтоді на програму розвитку «другої офіційної» мови з місцевого бюджету було спрямовано понад 150 тисяч гривень. Як зауважує голова «Студентського братства», рішення ВАСУ означає також і незаконність виділення цих коштів. На переконання Яценка, це відбувалося, по суті, за рахунок української мови, розвиток якої, всупереч законодавству, досі не фінансується ні донецьким міським, ні обласним бюджетами. «Хоча — поряд із панівною російською — саме українська мова потребує захисту з боку держави, особливо в таких регіонах, як Донбас», — зазначає Олег, який зі своєю організацією боровся за скасування «регіонального» статусу російської мови.

На думку лідера «СБ», учорашнє рішення Вищого адміністративного суду сприятиме відновленню конституційних прав українців на використання рідної мови в Донецьку. Зокрема, це стосується звільненого з роботи працівника Донецького молокозаводу Юрія Литвина, який звернувся до «Студентського братства» стосовно захисту своїх прав. («УМ» писала про цю ситуацію). Апелюючи до «регіонального статусу російської мови», цьому чоловікові спершу заборонили вживати українську мову на виробництві, а потім узагалі звильнили з роботи.

А чого вартий приклад 36ї української школи Донецька, після закриття якої батьківський комітет уже дійшов до Європейського суду з прав людини, аби відстояти право своїх дітей на навчання рідною мовою.

Активісти вже звернулися до Президента щодо захисту мовних прав україномовних мешканців Донбасу. «Студентське братство» закликає Віктора Ющенка видати указ про забезпечення розвитку і захисту української мови на Донбасі, подібно до аналогічного указу щодо Криму, який Президент підписав 20 листопада.