Коаліція на семи волосинах

29.11.2007

Станом на вчора по обіді жодного підпису під угодою про створення коаліції блоків «Наша Україна — Народна самооборона» і Юлії Тимошенко не додалося. У лабіринтах українського політикуму ведеться своя гра, і хто з неї вийде переможцем, поки що не ясно. О 16й народні депутати від партії «Народний союз «Наша Україна», які входять до фракції блоку «НУНС», зібралися на засідання, аби разом подумати над тим, що робити, якщо до четверга ситуація не зміниться.

Як уже писала «УМ», вівторкове засідання політради партії виявилося невдалим — через брак кворуму на ньому так і не було ухвалено жодного рішення. «Найгарячішим» із питань порядку денного мало стати обговорення причин, з яких семеро «нашоукраїнців» не підписали коаліційну угоду з БЮТ. Як заявив в ефірі «5го каналу» член ради НСНУ Олександр Третьяков, якщо буде підтверджено, що засідання було зірване «і дійсно існувало так зване телефонне право Банкової, то люди, винні в цьому, мають бути покарані». Щонайменше — виключені з партії, якщо вони до неї належать.

А тим часом Президент, перебуваючи з робочим візитом у Луганській області, висловив своє незадоволення тим, як «твориться» демократична коаліція. І запевнив журналістів, що в середу (себто вчора) проведе зустрічі з усіма «непідписантами». «Я зустрінуся з кожною людиною, з кожним народним депутатом, що не підписав угоду про формування коаліції (з БЮТ ). Я вислухаю їхні претензії... Упевнений, що за два дні ми пройдемо цей шлях», — сказав Віктор Ющенко. Водночас зауваживши: якщо пункти угоди не будуть урегульовані до початку роботи коаліції, то «можуть вибухнути як бомба в будьякий час, коли те чи інше питання стане предметом обговорення в стінах Верховної Ради».

Ситуацію в партії «НСНУ» глава держави кризовою не вважає. І обіцяє «робити все для того, щоб максимально швидко вийшли на конструктивну дорогу політичні сили, у першу чергу — демократичного напряму, які сьогодні займаються формуванням демократичної коаліції».

Учора Ющенко мав тривалу зустріч із В’ячеславом Кириленком.

А дехто з «непідписантів» тим часом відчув смак влади над своїми колегами й долею демократичної коаліції. Скажімо, близький соратник Балоги Ігор Кріль уже вигадав умову, за якої таки черкне «автограф» під цим документом. Для цього лише й треба, щоб В’ячеслав Кириленко відмовився від спікерства в парламенті. Мовляв, якщо він 72 депутатів від однієї фракції консолідувати не може, то що ж буде робитися у ВР, де їх аж 450?

Зауважимо, що це просто «золота жила». Адже, шантажуючи своїм підписом половину парламенту, можна виторгувати собі будьякі дивіденди.