«Прибиті» мільйонери

29.11.2007
«Прибиті» мільйонери

«Холостий» політ Олега Гусєва: «Динамо» знову «пролетіло» в єврокубках. (Рейтер.)

Пізнього вівторка середи стадіон НСК «Олімпійський» приймав свій останній матч перед закриттям на кількарічну реконструкцію. Прикро, але сталося так, що команда, яка на цій арені десятиліттями кувала славу українського футболу, не зуміла гідно попрощатися з колишнім «Республіканським», зате офіційно оформила розставання з єврокубками.

Дореволюційні спогади

Із приїздом «Роми» до нашої столиці три роки тому в «Динамо» пов’язані останні приємні спогади на євроарені. Починаючи з 23 листопада 2004го — дня, коли в Києві йшов сніг і Помаранчева революція, у глядачів перед входом відбирали жовтогарячі стрічки, а вони на трибунах скандували: «Ющенко!», — у Суперлізі динамівці не вигравали. Ця невтішна серія у групових турнірах ЛЧ розтягнулася вже на 12 матчів. Натомість італійці нарешті поквиталися за минулі програші в Києві й Донецьку.

Хоча римляни приїхали до України без чотирьох провідних гравців — Тотті, Мексеса, Аквілані, Перротти, на співвідношення сил це жодним чином вплинути не могло. Чемпіон України поступився «вовкам» за всіма статтями, знову осоромившись перед власними вболівальниками, яких на трибунах стає все менше й менше.

Голи без престижу

Найдовше в цьому сезоні на власному полі динамівці тримали ворота на замку у зустрічі зі «Спортингом» — «аж» 14 хвилин. Позавчора до першого пропущеного м’яча вже на четвертій хвилині призвела помилка воротаря Рибки, який замінив травмованого Шовковського. Важливим голом у третьому матчі поспіль відзначився захисникветеран Пануччі (раніше він приносив перемоги збірній Італії в Шотландії й «Ромі» в серії А). Але ж Крістіано, схоже, навіть не бив по воротах, а віддавав діагональний пас. М’яча чомусь не зачепив ніхто.

Наші ж оборонці не встигали не те що ходити вперед, а й не могли впоратися зі своїми безпосередніми обов’язками. І чотири пропущені в сумі голи — це ще не максимум з того, що могло влетіти у ворота «Динамо».

Футболісти української команди діяли мляво й передбачувано, віддавали забагато пасів назад і поперек. І при цьому примудрялися грубо «обрізатися» в центрі поля. Ващук і Гавранчич люб’язно дозволяли римлянам господарювати у володіннях Рибки...

Попереду просвіту також не спостерігалося. Рінкон грав у «п’яточки», віддаючи м’яч суперникам, Ротань узагалі ходив пішки, Бангурі й Гусєву не вдавалося зачепитися за м’яч. Фактично єдина вдала комбінація, коли Шацьких вивів гвінейця на удар, і завершилася київським «голом престижу».

Шкода, що у футболі не можна зробити так, щоб у відставку йшли не тільки тренери, а й гравці. Та й навряд чи в когось із нинішніх попсуйфутболістів вистачило б мужності на такий крок. Адже отримувати величезні гроші за недолугу працю — надто вже привабливо. (Зарплатня динамівців коливається у межах від 30 до 100 тисяч доларів на місяць).

Команда, якій колись присвячували пісні і яка викликала захоплення у мільйонів шанувальників гри, нині стала зламаною іграшкою в чужих руках. Та й навіть командою у повному розумінні цього слова це зібрання «любителів» футболу й не назвеш...

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий турнір. 5й тур

Група F

«Манчестер юнайтед» (Англія) — «Спортинг» (Португалія) — 2:1 (Тевес, 61; К. Роналдо, 90+2 — Абель, 21)

«Динамо» (Україна) — «Рома» (Італія) — 1:4

Голи: Бангура, 63 — Пануччі, 4; Жулі, 32; Вучинич, 36, 78

Київ, НСК «Олімпійський». 12 000 глядачів

Арбітр: Штарк (Німеччина)

«Рома»: Доні, Пануччі, Жуан, Феррарі, Тонетто, Таддеї (Еспозіто, 46), Де Россі (Баруссо, 60), Пісарро, Кассетті, Жулі, Вучинич (Сісіньйо, 84)

«Динамо»: Рибка, Допілка, Гавранчич, Ващук, Несмачний, Гіоане, Нінкович (Шацьких, 55), Ротань (Белькевич, 46), Гусєв, Рінкон (Мілевський, 70), Бангура

Попередження: Ващук, 72 — Кассетті, 89

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «МЮ» 5 5 0 0 123 15

2. «Рома» 5 3 1 1 105 10

3. «Спортинг» 5 1 1 3 68 4

4. «Динамо» 5 0 0 5 416 0

ПІСЛЯМОВА

Олег Лужний,

в.о. головного тренера «Динамо»:

— У стартовому складі вийшли всі, хто міг стояти на ногах. Причина поразки — жахлива гра команди в обороні, особливо це стосується центральних захисників. А недостатня концентрація в перші хвилини призвела до швидкого голу в наші ворота... Але що ми можемо вдіяти, якщо в «Динамо» гравці такого рівня? Вище голови не стрибнеш. У даному випадку — вище рівня чемпіонату України.

Лучано Спаллетті,

головний тренер «Роми»:

— Я задоволений тим, що мої хлопці як слід налаштувалися на матч, проявили необхідне завзяття й уважність. Так, у «Ромі» багато технічних і індивідуально сильних футболістів, але запорукою успіху стала командна гра.

Тіберіу Гіоане,

півзахисник «Динамо»:

— Ми поступилися за всіма статтями, але це закономірно — дива не сталося. Неприємно, звісно, пропускати м’яч на перших хвилинах. Хоча насправді це не мало б впливати на команду, яка вважає себе сильною й хоче досягти успіху.

Мілош Нінкович,

півзахисник «Динамо»:

— Два чи три голи ми пропустили після втрат м’яча у центрі поля й контр­атак «Роми». Виходить, півзахисники зі своєю функцією не впоралися, і тренер правильно зробив, що нас поміняв.