Обережно, «Динамо» закривається!

28.11.2007
Обережно, «Динамо» закривається!

Брати Суркіси, і зокрема Григорій, міцно тримають у руках свою футбольну власність. (з архіву УНІАН.)

Учорашній день став історичним для київського «Динамо». Ні, не через матч із римською «Ромою». Попереду в столичного клубу ще будуть і поразки, і нічиї, і, звісно, перемоги. Але саме 27 листопада «Динамо» остаточно перестало бути «народною» командою й перетворилося на «ТОВ братів Суркісів». Уболівальники, і не лише вони, а навіть один із найбільших акціонерів — пан Згурський, колишній мер Києва — фактично опинилися «поза грою».

По тисячі за штуку

Отже, вчора закінчився термін викупу акцій ВАТ «Футбольний клуб «Динамо» Київ». Тепер до 27 грудня акціонери «Динамо» можуть обміняти акції на частку у створюваному товаристві з обмеженою відповідальністю — ТОВ «ФК «Динамо» Київ». Таке рішення ухвалили акціонери клубу.

Слід нагадати, що статутний фонд ВАТ «ФК «Динамо» Київ» становить 171 млн. 990 тис. грн., і, за офіційними даними на 20 листопада, офіційним акціонером ВАТ був президент цього футбольного клубу Ігор Суркіс (81,1413% акцій), а другим за величиною — Валентин Згурський (10,9977%). Викуп акцій здійснюється згідно з домовленостями сторін, але не дешевше від номінальної вартості акції (1000 грн.).

Судячи з того, що 20 листопада рішення перетворити ВАТ «Футбольний клуб «Динамо» Київ» на ТОВ було ухвалене власниками 86,9% акцій (і це були всі, хто прийшов на ті збори), можна припустити, що захід обійшовся без участі пана Згурського. Тож складається враження — його просто витісняють зі сфери управління динамівським клубом. Звісно, як і багатьох міноритарних утримувачів акцій.

Ми таке вже проходили

Як уже писала «УМ», офіційною причиною перетворення ВАТ на ТОВ у «Динамо» називають «складності в організації проведення зборів акціонерів та неможливість оперативно керувати акціонерним товариством через його вищий орган управління — збори акціонерів». Натомість така організаційно­правова форма, як ТОВ, дає його керівникам значно більше можливостей для швидких і, головне, самостійних маневрів.

Але, складається враження, брати Суркіси міняють форму власності клубу не так «для людей», як «під себе». Бо подібна операція вже мала місце два роки тому, тільки тоді процес був зворотним: у вересні 2005 року акціонери ФК «Динамо», попри заборону суду, вирішили перетворити клуб із закритого акціонерного товариства на відкрите. Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс виступив тоді з заявою, сповістивши, що бренд «Динамо» (Київ) «не належить сьогодні Суркісам — цей бренд належить і Україні». Відтак Григорій Михайлович запросив уболівальників клубу стати його акціонерами.

Проте, як виявилося згодом, реальних кроків для перетворення ФК «Динамо» на «народне ВАТ» зроблено не було. А операцію із переходом із ЗАТ до відкритого акціонерного товариства було проведено насамперед для того, щоб вибити з орбіти власників клубу такого гонорового власника, як російський бізнесмен Костянтин Григоришин. Перед занепадом «ери Кучми» він посварився з динамівськими керівниками, і ті просто «розмили» його частку акцій (20 відсоктів) у потоці додаткової емісії. Її Григоришин вважав незаконною й довго судився, але відібрати втрачені активи так і не зміг. Попри заборону Солом’янського райсуду м. Києва, найтитулованіший український клуб «відкрився».

Як видно, тепер у «Динамо» відбувається «дзеркальна» операція, але спрямована вона на те ж саме, що й події осені 2005 року: підвищення міри впливу в футбольному господарстві братів Суркісів.

Розбиті мрії вболівальників

Важко сказати, як це вплине на занепалу команду, котра зараз переживає відчутний ігровий і кадровий спад.

Прикметно, що на футбольних «форумах» в інтернеті вболівальники «Динамо» дедалі гучніше закликають міняти не лише тренерів, гнати не лише декваліфікованих гравців, а й, насамперед, керівництво клубу.

Звісно, що наші футбольні фани хотіли б так само долучатися до участі — хоча б формальної — у керуванні командою, як це відбувається в багатьох цивілізованих країнах Заходу. Однак тепер, після перетворення клубу із ВАТ на ТОВ, вони можуть забути про такі мрії.