Воїни царя Лазара

28.11.2007

Наполегливість, з якою керівництво США та ЄС намагаються проштовхнути рішення про надання незалежності сербській провінції Косово, викликає зустрічну реакцію в самій Сербії. У травні цього року у великому промисловому центрі країни — місті Крушевац — була створена так звана «Гвардія царя Лазара». Вона сформована на базі двох організацій, до складу яких входять ветерани воєн 90х років на теренах колишньої Югославії — «Руху ветеранів Сербії» та «Об’єднаного народного руху сербів». «Гвардія», як заявили її засновники, сформована на випадок можливого проголошення незалежності Косова.

Упродовж листопада, коли албанське керівництво Косова все наполегливіше заговорило про наміри самопроголосити незалежність відразу після 10 грудня, «Гвардія» активізувалася. Її командувач Хаджи Андрей Мілич позавчора закликав парламент Сербії підтримати «гвардійців» і «оголосити війну на захист Косова», повідомляє сербська газета «Бліц». Мілич каже, що його організація має щонайменше по п’ять тисяч членів у кожній з територіальних общин (областей) Сербії та володіє зброєю, з якої можна обстрілювати розташовану за 80 кілометрів від кордону столицю Косова — Пріштину. Він відмовився назвати прізвище командувача військовим крилом «Гвардії». Сербські ЗМІ подейкують, що це дуже відома особа, якій вдалося уникнути Гаазького трибуналу з військових злочинів. Натомість відомо, що головою політичного крила організації є Желько Васілевич, депутат парламенту за списком Соціалістичної партії Сербії.

28 листопада «Гвардія» збереться в адміністративному пункті Мердаре на кордоні Сербії і Косова, щоб обладнати там свою штабквартиру. Міністр внутрішніх справ Сербії Драган Йочич заявив у інтерв’ю сербській агенції БЕТА, що самопроголошена «Гвардія царя Лазара» не становить загрози для стабільності та безпеки Сербії.

А цього тижня «гвардійці» розвісили в промислових районах Бєлграда плакати, які закликають громадян йти в «бій за Косово». На вулицях роздають листівки, які заохочують приєднатися до «походу за свободу сербського народу, до визвольної війни». Сербські ЗМІ зазначають, що «Гвардія царя Лазара» не має підтримки в парламенті, але користується великою симпатією звичайних сербів, які підтримують її заклики запровадити надзвичайний воєнний стан та оголосити загальну мобілізацію в разі одностороннього проголошення Косовим незалежності. «Гвардійці» посилаються на нову Конституцію Сербії, в якій чітко записано, що захист державного суверенітету та територіальної цілісності Сербії є виконанням заповітів святого царя Лазара.

До речі, Мілич уже повідомив про наміри «Гвардії» оголосити воєнний стан у Косові 9 грудня. 8 і 9 грудня «гвардійці» мають намір блокувати кордони та всі під’їзні шляхи до Косова.

ДОВІДКА «УМ»

Святий цар Лазар є легендою середньовічної сербської історії. Це могутній сербський князь Лазар Хребелянович, який уславився перемогами над турками. Він загинув 28 червня 1389 року на Косовому полі в бою з турками, які намагалися окупувати Косово — колиску сербської державності та християнства. Через кілька років був канонізований як цар Лазар. Про нього складено десятки сербських народних епічних пісень.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>