...Підманули разів сорок

28.11.2007
...Підманули разів сорок

Гіркий досвід творення «помаранчевої» коаліції зразка 2006 року мало кого навчив. Ситуація повторюється, і якщо тоді, спостерігаючи за ігрищами політиків «під куполом» й за його межами, ми ще сміялися, то зараз уже й не смішно.

Сімку обіцяють перетворити на двійку

Як відомо, під угодою про створення коаліції з Блоком Тимошенко не поставили свої підписи семеро представників «Нашої України — Народної самооборони». А отже, до парламентської більшості у 226 нардепів бракує щонайменше п’яти голосів. Та й це ще не все. За даними «УМ», з боку БЮТ під угодою також підписалися не всі, хоч лідери «тимошенківців» і стверджують протилежне. Як запевняють наші джерела, «автографи» під документом про створення коаліції демократичних сил не поставили четверо БЮТівців. Якщо це справді так, то ситуація навіть складніша, ніж можна було припустити. Хоча куди вже складніше.

Є, щоправда, й хороші новини: як дізналася «УМ», голова президентського секретаріату Віктор Балога впевнений, що до 10ї ранку четверга п’ятеро «непідписантів» від «НУНС» обов’язково підпишуть угоду. Це ті люди, на яких керівник СП має вплив. «Усе зробити» для забезпечення підписів, яких бракує, обіцяє й голова політради «НУНС» В’ячеслав Кириленко.

Але навіть якщо ці прогнози справдяться, а БЮТ забезпечить підписи всіх до єдиного 156 своїх парламентських представників, коаліції із перевагою над меншістю всього в один голос не позаздриш. Варто буде хоч одному законодавцю захворіти або банально проспати, і вирішальне голосування може не набрати належної кількості голосів. До речі, як учора запевнили «УМ» одразу кілька «нашоукраїнців», щонайменше один із нинішніх «непідписантів» уже перебуває поза межами досяжності — за кордоном. Однак батько секретаря Київради Станіслав Довгий, про якого, власне, і йдеться, навряд чи входить до заанонсованої Балогою «переатітованої» п’ятірки.

Про те, як «демократичні каоліціонери» пильнуватимуть своїх депутатів, обиратимуть спікера і ділитимуть портфелі, мабуть, варто буде поговорити вже тоді, коли хоч «мінімальна» більшість таки буде створена. Тобто ЯКЩО буде. А поки спробуємо розібратися, чому ж деякі «нашоукраїнці» досі не поспішають ставити свої підписи під угодою, хоча до цього їх давно спонукає і Президент, і нібито голова СП, якого журналісти люблять підозрювати у «тіньовому» небажанні створювати коаліцію з БЮТ.

Зауваження до угоди пишемо, «широка» коаліція — в умі?

Самі «відмовники» стверджують, що мають на це поважні причини — їх не влаштовують деякі пункти в коаліційній угоді. Так, у понеділок Юрій Єхануров розіслав колегам по «НУНС» листа, в якому наголошує на необхідності «суттєво доопрацювати» цей документ. Зокрема, «глибоке занепокоєння через потужні ризики, що пов’язані з їхньою реалізацією», у Єханурова викликає обіцянка БЮТ повернути протягом двох років громадянам України знецінені вклади колишнього Ощадбанку СРСР, скасування ПДВ, удосконалення пропорційної системи виборів до Верховної Ради та місцевих рад. Ці та інші (загалом сім) пункти екс­Прем’єр пропонує скасувати. Ще — 25 — доопрацювати. Після того як ці зміни будуть внесені й узгоджені з БЮТ, Єхануров пропонує влаштувати публічне підписання угоди.

Ще один із «незгодної сімки», «нашоукраїнець» Ігор Кріль, останніми днями фігурує у ЗМІ як один із найактивніших коментаторів позиції «непідписантів». Кріль називає ті переговори зі створення демократичної коаліції, які відбулися між «НУНС» і БЮТ після завершення дострокових виборів, «змовою деяких лідерів». «Створення в такий спосіб демократичної коаліції загрожує повторенням сценарію формування «помаранчевого» уряду після виборів Президента», — бідкається нардеп, нагадуючи про «підкилимні інтриги, колотнечу у владі та розподіл портфелів за часів уряду Тимошенко, коли «коаліційні союзники» були готові перегризти одне одному горло». Тепер Кріля, зокрема, дуже обурює «непрозоре» висунення на посаду Голови ВР В’ячеслава Кириленка, чия кандидатура «навіть не розглядалась на політраді партії». Пан Ігор, який, до речі, є заступником Кириленка як голови політради «НСНУ», пропонує своєму шефові відмовитися від посади спікера (нагадаємо, за висунення в голови парламенту саме Кириленка на засіданні в секретаріаті Президента проголосувала значна більшість членів фракції «НУНС»).

При цьому Кріль, якого вважають наближеним до Віктора Балоги, постійно наголошує на тому, що є прихильником саме демократичної коаліції. А на запитання, чи не краще йому самому як незгодному з рішенням більшості відмовитися — від депутатського мандата, парламентарій запевнив, що готовий. «Але якщо це буде необхідно для інтересів держави, а не на догоду деяким «політичним спікерам».

На такі закиди однопартійців влучно відповів Роман Зварич. «Не можу утриматися від переконання про те, що «непідписанти» угоди говорять про одне, а насправді мають на увазі щось зовсім інше, — зауважив заступник голови фракції «НУНС». — Єхануров говорить про зміни до угоди, Кріль про «дерибан» посад, але у мене чомусь при цьому прокрадається думка, що насправді вони мають на увазі широку коаліцію»... За даними «УМ», так у «помаранчевій» фракції здається не одному йому, а більшості.

Зварич підкреслює, що обговорення кандидатури Кириленка на спікера проводилося прозоро й відверто, починаючи від президії й політради партії і завершуючи загальними зборами майбутньої фракції. «Наберіться відваги і висловіть свої справжні бажання, а не тримайте своєю незрозумілою, лукавою позицією в заручниках решту народних депутатів України, які, прагнучи до створення демократичної коаліції, виконують волю не лише керівних органів своїх партій, а волю виборців, які голосували за наш блок, а також волю Президента Віктора Ющенка», — звернувся Роман Михайлович до «непідписантів».

НОВІ УСКЛАДНЕННЯ

Політрада без кворуму

Проблеми вчора виникли й на засіданні політради «Народного союзу «Наша Україна», де чекали Президента (задля того, аби почесний голова партії зміг прийти на це зібрання, його навіть перенесли з понеділка на вівторок). Ющенко не прийшов, але це півбіди: «не дійшли» ще майже сотню її членів. Тому засідали без необхідного кворуму в 99 осіб (зареєструвалося менше 80).

Як оголосив головуючий Кириленко, напередодні хтось проводив «активну і незрозумілу» роботу, спрямовану на те, аби члени ради не прибули на її засідання. До речі, на політраду не прийшов не тільки жоден із «непідписантів», а й Віктор Балога, який, за словами Кириленка, як голова штабу «НСНУ» мав доповідати про підсумки виборчої кампанії. Водночас, як повідомляють джерела «УМ» в СП, сам Балога запевняє: те, що він нібито мав читати якусь доповідь, є для нього відкриттям.