Австрійське непорозуміння в Києві

27.11.2007
Австрійське непорозуміння в Києві

Олена Яценко проривається крізь захист японок. (Олександра ЗАДИРАКИ.)

Коли виявилося, що серед суперниць нашої команди на «Кубку Турчина» буде збірна Австрії, подумалося: у підопічних Леоніда Ратнера можуть виникнути проблеми. Але нічого подібного — австрійські гандболістки програли «без питань» не тільки нашим дівчатам, а й японкам, яких ще декілька років тому на міжнародній арені ніхто не сприймав усерйоз. Нині ж наш керманич скидати з рахунків Японію не збирався й мав рацію. Так, з аргентинками збірна Країни Східного Сонця мала справитися, навіть якби в тих не сталася «накладка» з багажем — перший матч у п’ятницю було перенесено на вечір саме з цих причин. Спочатку Аргентина ще намагалася чинити гідний опір, але ближче до кінця поєдинку сил знервованій збірній не вистачило.

Чому ми так легко виграли в збірної Австрії? Просто гості прибули далеко не в найсильнішому складі, що й підтвердила наша колишня співвітчизниця Наталя Русначенко. Колись вона грала за київський «Спартак», а потім переїхала до Австрії й вже тривалий час захищає ворота тамтешньої збірної. Для її молодих подруг по команді (вік Наталки залишити у таємниці майже неможливо, адже вона у «Спартаку» з’явилася ще в другій половині 1980х!) головним було потренуватися, так би мовити, із підвищеною відповідальністю, налагодити ігрові зв’язки.

Узагалі ж, досвідчений кіпер приїхала додому, бо тут у неї вся рідня, і чоловік — також українець. Щоправда, двоє дітей Русначенко вже відчувають себе, швидше, австрійцями. Але така спортивна доля — як зізналася Наталка, в Україні вона не змогла б грати до солідного віку, а задоволення від гандболу досвідчена воротарка отримує й досі.

І все­таки у Японії збірна Австрії нібито мала виграти навіть ослабленим складом. Але невипадково японки вже фактично на рівних грають із сусідками з Кореї — срібними призерками останньої Олімпіади. Невеличкі на зріст, застрункі для такого жорсткого виду спорту, азіатки, втім, відзначаються надзвичайно сильними кидками. До того ж встигнути за їхніми пересуваннями на майданчику дуже непросто. Та й думка у їхніх діях присутня неабияка, в чому велика заслуга тренера з Нідерландів.

Австрійкам на матч із японками теж забракло сил, як і напередодні — Аргентині. І невипадково організатори запланували матч Україна — Японія на останній день — до нього суперниці підійшли з двома перемогами в активі. Глядачі чекали справжньої боротьби. Але, мабуть, азіатки з притаманним їм тактом вирішили не засмучувати гостинних господарок.

Цікаво, що наша команда завершувала всі зустрічі з майже однаковою перевагою, хоча клас гри тих самих аргентинок ще далекий від найвищого. Наші дівчата виграли у південноамериканської команди «малою кров’ю», але багато що тренера Леоніда Ратнера у діях підопічних ще не задовольняє. Декілька днів на підготовку до чемпіонату світу в нас у запасі ще є. І Леонід Анатолійович з його величезним досвідом і тактом психолога, сподіваємося, зможе виправити недоліки та внести корективи у гру.

До того ж, склад збірної України змінився не надто кардинально — свіжу кров після Афін­2004 тренери вливали поступово. Так, нам бракує Марини Вергелюк, доводиться дещо міняти через травму Регіни Шимкуте, але основна когорта — Цигиця, Радченко, Яценко, Резнір, Ляпіна, Сакада — на місці. Варто відзначити й упевнені дії у рамці молодої Вікторії Тимошенкової.

ТАБЛО

ХІІ Міжнародний турнір «Кубок Турчина». Київ (2325 листопада)

Результати: Україна — Австрія — 32:20, Японія — Аргентина — 28:25; Японія — Австрія — 35:27, Україна — Аргентина — 26:16; Аргентина — Австрія — 21:25, Україна — Японія — 39:28.

Підсумкове становище: Україна — 3 перемоги, Японія — 2, Австрія — 1, Аргентина — 0.

* * *

Чоловіки. Ліга чемпіонів. Група Е. 6й тур. «Гамбург» (Німеччина) — «ЗТР» (Запоріжжя, Україна) — 38:23, «Чеховські ведмеді» (Росія) — «Віборг» (Данія) — 36:27.

Підсумкове становище. «Гамбург» — 11, «Чеховські ведмеді» — 9, «ЗТР», «Віборг» — 2.

Кубок кубків. Третє коло (повторний матч). «Будівельник» (Бровари, Україна) — «Колдінг еліт» (Данія) — 23:22 (перша гра — 24:35).

Кубок виклику. Третє коло (повторні матчі). «Шахтар» (Донецьк, Україна) — «Шіфланге» (Люксембург) — 36:20 (27:23), «Буревісник» (Луганськ, Україна) — «Анкара» (Туреччина) — 24:19 (25:30).

Луганчани пробилися до 1/8 фіналу завдяки більшій кількості голів на виїзді. «ЗТР» продовжить виступ «на Європі» у Кубку кубків.