У морських портах — «Цунамі»

22.11.2007
У морських портах — «Цунамі»

Ефект «Цунамі» в тоговельних портах країни забезпечують і бійці елітної «Альфи». (автора. Колаж Олексія СОШНІКОВА.)

Спецоперація «Цунамі» розпочалася ще задовго до того, як Президент Віктор Ющенко публічно розкритикував роботу Державної митної служби. Але власну боротьбу з контрабандою на Володимирській, 33, воліли не анонсувати. Як результат — чимало ганебних даних, якими користувався глава держави у понеділок під час наради «Захист інтересів держави на економічному кордоні України», що засвідчували безпорадність митників у протидії контрабандистам та корумпованість окремих з них, були здобуті саме співробітниками Служби безпеки. Мало цього, налякані «Цунамі» контрабандисти бояться розвантажуватися — в акваторіях портів Чорноморсько­Азовського басейну вичікує не одне судно. Натомість в СБУ зазначають, що операція «Цунамі» є довготривалою, тож розслаблятися не варто.

СБУ працює. Митники напружуються

Як повідомили «УМ» у пресцентрі СБУ, спецоперація проходить в усіх морських торговельних портах південної України на виконання доручення Президента про активізацію боротьби з контрабандою. До контролю залучено спецпідрозділи Управління «К» СБУ (Головне управління з боротьби з контрабандою та організованою злочинністю), які підсилені бійцями Центру спеціальних операцій (елітної «Альфи»). Очевидно, на митників нині сподіватися марно, мало цього, окремі з них ще й намагаються перешкодити СБУ.

«Митники чинять нам перешкоди, навіть під час цієї операції, — обурюється виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко. — Співробітників СБУ не допускають на територію так званих «вільних економічних зон», мотивуючи це тим, що судами винесено рішення про заборону протягом трьох років робити перевірки! Думаю, необхідно розглянути питання щодо доцільності діяльності таких зон».

Переляк причетних до контрабанди зрозумілий: лише за результатами першого етапу операції «Цунамі», починаючи з 1 листопада, СБУ вдалося збільшити митну вартість імпортних товарів на суму понад 2,5 мільйона гривень, а також виявити кілька фактів незаконної діяльності посадовців контролюючих органів при оформленні експортно­імпортних операцій. Стосовно митників, які «брали мзду», складено протоколи про корупційні дії. Крім цього, в СБУ стверджують, що їм відомо, які саме керівники низки українських митниць причетні до функціонування стійких каналів контрабандного ввезення товарів на територію держави. За словами пана Наливайченка, головною причиною безладу, що відбувається на українських митницях, є «не просто корупція, а високий рівень корумпованості».

«Ми бачимо, хто стоїть на стійких каналах контрабанди», — каже в. о. голови СБУ й вказує на причетність начальників і їхніх перших заступників Південної та Приморської митниць, керівників митних постів «Одеса—порт», «Одеса—вантажна», начальника Миколаївської митниці тощо. Тобто тих осіб, звільнення яких до кінця цього тижня, а в окремих випадках — і порушення проти них кримінальних справ, вимагає Президент.

Поінформоване джерело «УМ» у керівному складі середньої ланки митного поста «Одеса—порт» підтвердило, що ситуація навколо митниці справді складна. «Атмосфера в колективі напружена, ходимо, немов під ковпаком у СБУ, — зазначив «УМ» співрозмовник, і водночас налаштувався на притаманний одеситам оптимізм. — Головне — пережити усі ці перевірки, а там усе налагодиться. Чистим людям боятися нема чого!».

Наше джерело уникло відповіді на запитання, чи не нові хабарі воно має на увазі під словами «усе налагодиться». Водночас митник зазначив, що якби держава відновила програму «Контрабанда — стоп!», що діяла у 2005 році, за часів помаранчевого уряду, то про корупцію на кордонах не йшлося б. «Ми тоді «зубами рвали контру», бо від цього залежала наша зарплатня, — пояснює митник. — Більше затримав — більше в бухгалтерії отримав, до тисячі—півтори доларів офіційно «капало» з усіма відрахуваннями».

Контрабандисти вичікують, силовики групуються

Послаблення режиму на митному кордоні очікують і контрабандисти. В СБУ зазначають, що аналіз тенденцій у проведенні експортно­імпортних операцій свідчить, що власники вантажів свідомо не надають до митних органів документи на значну частину товарів. Відтак кількість суден в акваторіях портів лише збільшуватиметься, а на причалах — навпаки. Окремі вантажі контрабандисти намагаються перекинути для митного оформлення в інші регіони, зокрема в російські порти, щоб потім ввезти частину з них до України через Донбас і Харківщину. Але СБУ вже повідомила про контрабанду колег із РФ.

За оцінкою фахівців, понад 70 відсотків вантажів ввозять із порушенням чинного митного законодавства, що дозволяє отримувати організаторам контрабандних оборудок надприбутки — більше 100 млн. грн. щомісячно! Йдеться про кошти, не сплачені у вигляді митних платежів за реальний товар, а значить — про відчутні економічні збитки держави. Чого тільки не роблять спритники, аби ухилитися від сплати: вантаж не декларують, приховують відомості щодо кількості, вартості та найменування товарів, домовляються з «липкими руками» на кордоні про звільнення більшої частини вантажу від митного контролю тощо.

Але на Володимирській, 33, запевняють, що сподіватися на «кращі часи» контрабандистам не варто. Й нагадують, що, за дорученням Президента, в СБУ вже працюють над створенням контррозвідувального підрозділу для забезпечення боротьби з контрабандою. Керівник СБУ Валентин Наливайченко каже, що створити додаткову службу для співробітництва з митними та правоохоронними органами в питанні щодо координації дій у боротьбі з контрабандою, а також спільні оперативнослідчі групи — нескладно.

На необхідності координованої співпраці силовиків на «контрабандному фронті» наголошує і Генпрокуратура. Принаймні Генпрокурор Олександр Медведько критикує МВС та СБУ за нинішню боротьбу з контрою, яку вважає недостатньою. За його даними, кожна третя справа, порушена СБУ, і кожна друга справа, порушена МВС за фактами контрабанди, закривається в судах у зв’язку з недостатністю доказових даних. Тому Генпрокурор звертає увагу на недоліки в роботі слідства, які варто виправляти вже зараз.

ДО РЕЧІ

Спільними скоординованими зусиллями співробітники СБУ, МВС та прикордонники нещодавно затримали велику партію героїну — аж 105 кілограмів! Контрабандний наркотик вилучено у морському порту Іллічівськ. Схованку було обладнано у вантажівці «Івеко», яка прибула з грузинського порту «Поті» на теплоході «Герої Одеси» під прапором Болгарії. За попередніми даними, організатори наркоканалу планували доправити героїн транзитом через територію України до Російської Федерації. Водія вантажівки (громадянин Туреччини) затримано, здійснюється експертиза вилученого героїну.

У пресслужбі Державної прикордонної служби «УМ» повідомили, що це вже друга вилучена у нинішньому році партія героїну, яка перевозилася саме на цьому теплоході й за таким самим маршрутом. Тоді вантажівкою теж керував турок.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>