Гість із «Соломонових островів»

20.11.2007

Класична застуда щодня змушує йти на лікарняний 200—300 харків’ян. За даними санепідеміологів області, сезонний ріст захворюваності на гострі респіраторно–вірусні інфекції триватиме і далі. Але поки що це не грип. Появу найлютішої зимової болячки в Україні фахівці прогнозують на середину січня. Цього року буде актуальним штам вірусу «Соломонові острови», який науковці нещодавно виявили в південній частині планети.

 

Профілактика «оптом» і в «роздріб»

Вже чотири роки поспіль на Харківщині діє обласна програма профілактики грипу, покликана захистити від небезпечної хвороби працівників сфери обслуговування, медиків та вчителів. Головний санітарний лікар області Іван Кратенко називає цифру 45 тисяч. Рівно стільки громадян змушені будуть пережити щеплення в обов’язковому порядку. Більше — можна, менше — ні. Ін’єкція «з–під палки» — крок вимушений. «У такий спосіб ми захищаємо від грипу не стільки цих працівників, — говорить він, — стільки людей, яких вони будуть обслуговувати». Для переконливості пан Кратенко наводить такий факт. Минулого року Харківщина потрапила до переліку дванадцяти областей країни, де цей вірус лютував найбільше. Були дні, коли в сусідніх регіонах хворіло стільки людей, що в магазинах та аптеках бракувало робочих рук. Харківщину така проблема оминула перш за все тому, що СЕС подбала про щеплення згаданих 45 тисяч працівників.

Цьогорічна цифра не змінилася, але план, за даними Івана Кратенка, «поки що виконується не дуже ефективно» — усього близько 5 тисяч щеплень. Виною всьому, на його думку, поява у пресі інформації про шкідливість вакцинації.

Згубний вплив антиреклами на статистику вакцинації визнають і в харківському Центрі імунопрофілактики та імунореабілітації — одному з двох приватних медичних закладів міста, де вже шостий сезон проводять щеплення від грипу. Цього року по укол сюди звернулися лише 70 людей. І хоча це тільки початок (у нас є непереборна звичка все відкладати на останній день), два роки тому харків’яни користувалися такою послугою більш охоче. За словами медсестри–вакцинатора Інни Бєляєвої, найактивніші добровольці — це пенсіонери, студенти і школярі. Щеплення ж «оптом» замовляють в основному адміністрації великих магазинів. У таких випадках медики кладуть вакцину у спеціальні холодильники і їдуть до супермаркетів, аби провести щеплення, так би мовити, без відриву від виробництва. Усі, хто не встиг чи не зміг, приходять до вакцинувального кабінету самостійно.

Вартість однієї ін’єкції становить 75 гривень. Сума чимала, оскільки недешево коштує сама вакцина — в середньому 60 гривень. Харківські підприємства, які традиційно оплачують щеплення своїм працівникам, разом заощаджують до чотирьох мільйонів гривень на рік. А от держава оплачує щеплення переважно медичним працівникам і дітям, які залишилися без батьківської опіки.

Грудне молоко — замість уколу

Фармацевтичний ринок наразі пропонує досить широкий спектр вакцин із Нідерландів, Швейцарії, Бельгії, Франції. Усі вони містяться в одноразових шприцах, голки яких нерідко ще й змащені знеболюючими препаратами. Останні коштують дорожче і розраховані у першу чергу на дітей. Фахівці радять захищати вакцинацією від грипу малюків, яким уже виповнилося шість місяців. Уникнути цієї процедури, за словами головного терапевта головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Світлани Висоцької, можуть сміливо лише ті немовлята, які отримують грудне молоко.

Подбати про своє здоров’я завчасно лікарі радять і тому, що до вірусу «Соломонові острови» у населення країни немає імунітету. Цей штам певною мірою новий, хоча має звичайну клінічну картину: висока температура, токсикоз, ураження дихальної системи. До речі, грип — це одна з небагатьох інфекційних хвороб, з якою людство безуспішно бореться не одну сотню літ. Але незважаючи на це, він щороку з настанням холодів приходить знову і як правило у вигляді нового штаму. Тому листопад — ідеальний місяць для того, аби захиститися від нього наперед.