Почекайте два літа

13.11.2007

«Є один Верховний Головнокоман­дувач, і йому підпорядковані всі військові формування — це норма Конституції, і її треба виконувати. Це гарантія того, що людей у погонах не будуть використовувати в політичних цілях. Внутрішні питання розбудови українського війська віддайте Президенту і відповідним органам», — цими словами під час церемонії складання присяги строковиками елітного президентського полку Віктор Ющенко фактично підбив риску під полемікою навколо термінів переходу української армії на контрактну основу.

Нагадаємо, що суперечку спричинила передвиборча обіцянка БЮТ припинити призов на строкову службу з 1 січня 2008 року. Саме цей термін, а також зобов’язання здійснити перехід на контракт уже в 2009 році, ввійшов і до проекту коаліційної угоди між БЮТ та блоком «Наша Україна — Народна самооборона». Втім чимало військових разом із міністром оборони Гриценком переконані, що перехід війська на контракт можливий не раніше 2010 року.

Глава держави наголосив, що саме 2009 рік буде останнім роком загального призову до лав української армії. Відтак перехід на контрактну основу можливий лише у 2010 році.

«Я переконаний, що за цей час, який залишився, нам треба дуже багато зробити. Захист Батьківщини є дуже важливою професією, якій треба вчитися багато років. Сама програма переходу на контрактну основу в найближчі два з половиною роки оцінюється приблизно в 47 мільярдів гривень», — зазначає Верховний Головнокомандувач.

Президент вважає, що в питанні переходу війська на контрактну основу між політичними силами «ніякого конфлікту немає», бо нині «в українській армії — порядок. Єдина зміна, яку відчують військові у новому році, стосується грошей. Президент запевняє, що з 1 січня 2008 року буде ліквідовано диспропорцію у грошовому забезпеченні військовослужбовців різних силових структур. Систему зарплатні буде уніфіковано, тож офіцери СБУ, МВС чи ЗСУ отримуватимуть гроші на рівних, а солдати — утричі більше, ніж зараз. Значне підвищення пенсій отримають і військові пенсіонери.

Утім ідея Блоку Тимошенко про прискорений перехід на контракт до вподоби окремим військовим експертам, які активізувалися після заяви Президента. Так, колишній перший заступник начальника Головного фінансово–економічного управління Міноборони Петро Батман на вчорашній прес–конференції висловив думку, що для забезпечення прискореного переходу потрібно лише... 6 мільярдів гривень, тож це цілком реально. А одіозний генерал–лейтенант, лідер партії «Вітчизна» Вілен Мартиросян, який три роки тому агітував військових за Януковича, тепер закликає політиків дати можливість Юлії Тимошенко виконати свою передвиборчу обіцянку й перейти на контрактну армію з 1 січня наступного року. «Бог дав нам жінку. Давайте підтримаємо цю жінку, щоб вона захистила своє вогнище» , — каже тепер Мартиросян.