Кворум є, голови — немає

13.11.2007
Кворум є, голови — немає

Раїса Богатирьова (в центрі) має час до 26 листопада. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора робоча група, яка займається підготовкою першого засідання нової Верховної Ради, нарешті зібралася з кворумом у кінозалі ВР: сиділи всі тридцять членів групи. Втім навіть така обов’язковість не дала відповіді на два запитання: кому бути головою групи і коли відбудеться перше засідання нового парламенту.

Каменем спотикання стала якраз посада голови підготовчої групи. У Блоці Юлії Тимошенко передбачали майбутні труднощі, тому запропонували спочатку визначити дату першого засідання, і тільки тоді братися за решту питань. Але Олександр Мороз, який тимчасово очолює групу на правах екс–спікера, заявив: поки він голова, все відбуватиметься відповідно до вимог закону, а коли, мовляв, оберете собі керівника, тоді розглядайте питання в такому порядку, як вам заманеться.

На посаду керівника групи висувалися два політики: «нашоукраїнець» Роман Зварич і комуніст Адам Мартинюк. Обидва набрали по 15 голосів: за першого голосували БЮТ і «НУНС», за Мартинюка — «Регіони», КПУ і представник Блоку Литвина Ігор Шаров.

Юлія Тимошенко після засідання групи заявила, що «БЮТ готовий віддати всі керівні посади в групі, аби тільки почати роботу». Однак проти Мартинюка виступила «НУНС», тому Тимошенко додала: «Наша політична сила проголосує за будь–яку кандидатуру, на яку погодяться наші колеги з «НУНС».

Що ж до «нашоукраїнців», то вони не сприймають Мартинюка через попередній досвід співпраці. «Мартинюк отримав велику кількість нарікань, коли був заступником голови Верховної Ради», — пояснив один із лідерів «Нашої України» В’ячеслав Кириленко.

Обидва табори готові погодитися на компромісні фігури. Скажімо, ще вчора на посаду голови групи було запропоновано Ігоря Шарова. «Ми висунули ідею проголосувати за представника Блоку Литвина, який вміє робити все в цій країні. Нехай би очолив групу і показав, як треба працювати», — із помітною іронією в голосі повідомила Тимошенко. Втім пан Шаров відмовився претендувати на посаду голови.

Сьогодні робоча група збереться ще на одне засідання.

Найбільше насторожує, що голоси розділилися навпіл — 15 на 15, і так може тривати далі. Член робочої групи від БЮТ Євген Корнійчук, відповідаючи на запитання «УМ», як бути у цьому випадку, сказав: «Значить, не пізніше, ніж це дозволяє закон, — через 30 днів після оголошення результатів виборів, — ВР збереться на перше засідання. Відтак, додала згодом в інтерв’ю журналістам Тимошенко, саме ВР перейматиметься тими питаннями, які мала б вирішити робоча група, включно з розсаджуванням депутатів у сесійній залі.

Представники «регіоналів» теж не виключають такого варіанту. «Все може бути, — відзначила «регіоналка» Раїса Богатирьова. — І ви знаєте, що останній день, коли депутати можуть зібратися, — 26 листопада». Богатирьова також заперечила підозри, нібито «регіонали» блокуватимуть роботу ВР через відмову скласти присягу. Учора «регіонали» подали до ЦВК всі документи, потрібні для реєстрації депутатами.